Медведев: Турското безразсъдство изостри отношенията между Русия и НАТО
Медведев: Турското безразсъдство изостри отношенията между Русия и НАТО / БГНЕС

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече престъпни действия атаката на турски ВВС срещу руския самолет Су-24 в Сирия, предаде ТАСС. Министър-председателят коментира събитието в Екатеринбург (Урал), където пристигна след обиколка в Югоизточна Азия.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

"Безразсъдно престъпните действия на турските власти, свалили руски самолет, предизвикаха три последици", заяви той. „Първо, опасно се изостриха отношенията между Русия и НАТО, което не може да бъде оправдано с никакви интереси, включително защита на държавните граници. Второ, Турция демонстрира с действията си, че всъщност защитава бойците на "Ислямска държава". Нищо чудно, с оглед данните за пряк финансов интерес на някои длъжностни лица от Турция, свързани с доставки на петролни продукти, произвеждани в предприятия на ИД".

Путин: Турция се снабдява с петрол от терористите

"И трето, подкопани са продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, между другото в икономиката и в хуманитарната сфера", подчерта Медведев. „Трудно ще може да се компенсират тези щети; директно може да последва отказ от редица съвместни проекти и турските компании да изгубят позициите си на руския пазар".

Източник: БТА