Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24
Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24 / БГНЕС
Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24
82912
Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24
  • Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24

Турция свали руски боен самолет на границата със Сирия. Анкара твърди, че изтребителят е нарушил въздушното й пространство, Русия - че се е намирал над територията на Сирия. Президентът на Русия Владимир Путин определи случая като удар в гърба, нанесен от поддръжниците на тероризма и обяви, че Турция се снабдява с петрол от терористите.

Турският премиер Ахмет Давутоглу отговори, че Турция е длъжна да действа срещу всеки, който нарушава границите й. Заради инцидента НАТО свика извънредна среща.

Руският боен самолет Су-24 е свален от Турция в граничен район със Сирия. Според Анкара самолетът е нарушил въздушното пространство на Турция. Турската армия съобщи, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения. След това два турски изтребителя Ф-16 са свалили самолета.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Официален турски представител заяви, че е имало два самолета, които са доближили турската граница със Сирия. Те били предупредени, преди единият от тях да бъде свален.

Според руското министерство на отбраната обаче самолетът не е нарушавал турското въздушно пространство. Москва твърди, че може да докаже, че машината е летяла само над територията на Сирия.

Летците са успели да катапултират, но информацията дали са оцелели е противоречива. Според телевизия CNN-Turk останките от самолета са паднали върху палатков лагер в село Ямади в Латакия, където временно са настанени тюркмени. Единият пилот е загинал, а другият е заловен от тюркмените.

Сирийски бунтовници твърдят, че пилотите на сваления СУ-24 са убити

Сирийска бунтовническа организация разпространи видеоклип, в който се твърди, че един от пилотите е мъртъв, предаде "Ройтерс". Агенцията е получила кадрите от групировка, която действа в северозападната част на Сирия и се бори срещу режима на Башар Асад. Във видеото се вижда как мъж, за когото се твърди, че е единият от пилотите на сваления Су-24, лежи неподвижно и е тежко ранен. Членове на групировката се приближават към него и се чуват думите "руски пилот" и "Аллах е велик".

Свалянето на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от поддръжниците на тероризма, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II, провеждаща се в Сочи.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

„Това събитие излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба тези, които помагат на тероризма" .

Сваленият в Сирия руски самолет е изпълнявал директна задача по борба с ИДИЛ, нанасяйки превантивни удари по терористи, предимно с произход от Русия, заяви Путин.

„Те са провеждали операция по борба с ИДИЛ в Северна Латакия, това е планинска част, където са съсредоточени екстремисти, предимно с произход от Русия. В този смисъл те са изпълнявали своя директна задача за превантивни удари по терористите, които във всяка секунда, по всяко време могат да се върнат в Русия. Това, разбира се, са хора, които трябва да се възприемат като международни терористи".

Руският президент отбеляза, че големи количества петрол от екстремистите в Сирия отиват в Турция.

Путин: Турция се снабдява с петрол от терористите

"Ние отдавна сме отбелязали факта, че на територията на Турция пристига голямо количество петрол и петролни продукти от превзети от "Ислямска държава" територии. Това осигурява на терористичните групировки голяма финансова подкрепа".

Путин предупреди, че случилото се ще има сериозни последици. "Това трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения".

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е длъжна да действа срещу всеки, който нарушава границите й.

Давутоглу: Турция има право да защитава границите си

"Турция има право да защитава границите си. Нека светът знае, че всеки, който нарушава нашата граница, ще получи отговор от наша страна. Наше право е да предприемаме мерки".

Междувременно сирийски бунтовници заявиха, че са поразили с противотанков снаряд руски военен хеликоптер.

Сирийски бунтовници удариха руски военен хеликоптер

Атаката е била извършена от бойци от Свободната сирийска армия в северен сирийски район, каза правният съветник на групировката Осама Абу Зейд. В същия район катапултираха пилотите на сваления от Турция руски боен самолет.