Давутоглу: Турция има право да защитава границите си
Давутоглу: Турция има право да защитава границите си / БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено въпреки отправените предупреждения, предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това, след като руски боен самолет бе свален от турски изтребители на турско-сирийската граница по-рано днес.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

В реч в столицата Анкара премиерът подчерта, че светът трябва да знае, че Турция би направила "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си. "Турция има право да защитава границите си. Нека светът знае, че всеки, който нарушава нашата граница, ще получи отговор от наша страна. Наше право е да предприемаме мерки", каза Давутоглу във връзка с инцидента, предаде ТАСС.

"Нашата уважавана нация трябва да знае, че ние няма да се поколебаем нито за миг да вземем необходимите мерки", заяви Давутоглу, цитиран от Франс прес. ТАСС отбелязва, че руски бомбардировач Су-24 е паднал в Сирия днес.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на руския президент в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Путин заяви, че атаката на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция.

Турското външно министерство извика днес руския шарже д'афер във връзка с инцидента, а руското министерство на отбраната извика турския военен аташе.

Източник: БТА