Кр. Богданов: За цивилизоваността на една държава може да се съди по отношението и към културните институции
Кр. Богданов: За цивилизоваността на една държава може да се съди по отношението и към културните институции / Дарик Враца - архив

Народният представител от ВМРО за врачанско Красимир Богданов коментира протеста на работещите в културните институции и техните искания.

"На фона на недоволството което предизвика проектът за държавен бюджет за 2016 г. в много от обществените сфери, съвсем резонно, своята позиция заявиха и служителите в музеите, галериите и библиотеките. Не е нормално хора, които отговарят за културното наследство и духовността на България да получават възнаграждение за труда си около минималната работна заплата. Заедно с това, работещите в музеите, галериите и библиотеките отговарят за фондове и експонати, представляващи безценно богатство, с което би се гордяла всяка страна. Наред с работата по опазването и съхраняването на културното наследство, неоценима е изследователската и научната работа на тези служители.

Почти винаги, в държавния бюджет и бюджетите на общините, липсват средства за капиталови разходи, за охрана на обектите, за подобряване условията на труд. Разчитайки, че в тази сфера работят интелигентни и високообразовани служители, които винаги са поставяли духовното над материалното, отговорните институции приемат, че най-лесният начин да се „реже" от бюджетите е, както и до сега, за сметка на средствата за културата.

Ние подкрепяме справедливите искания на протестиращите:
Да бъде увеличен бюджетът за опазване на движимото и недвижимото културно наследство;
Да бъде увеличен и уеднаквени Единните разходни стандарти на музеите, галериите и библиотеките с регионален характер;
Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващи стандарти за управляваните открити площи и сгради за всички музеи и закритите площи при библиотеките;
В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50% на служителите в посочените сфери;
За цивилизоваността на една държава може да се съди по отношението и към културните институции!"

Това заяви народният представител и областен лидер на ВМРО Враца Красимир Богданов, който потвърди, че исканията на протестиращите ще бъдат внесени от представителите на Патриотичния фронт преди второто четене на Закона за държавния бюджет за 2016г.