Какви задължителни прегледи ще трябва да си правим
Какви задължителни прегледи ще трябва да си правим / снимка: sxc.hu

Жени над 30 години веднъж годишно ще се изследват за рак на гърдата. Мъже на възраст над 50 години веднъж на две години ще изследват простата си. Жени и мъже, които са прехвърлили 65-ата си година пък ежегодно ще си правят пълна кръвна картина.

Това предвиждат промени в наредбата за профилактични прегледи, предложени от Министерството на здравеопазването. Според тях при децата на възраст до 1 година профилактиката включва ежемесечна оценка на психическото развитие.

Оценка на психичния статус, електрокардиограма, изследване на урина и кръвна захар, както и изследване на остротата на зрението ще се правят веднъж годишно на всички здравноосигурителни лица, които са пълнолетни, предвиждат промените.

При пациентите, при които е установен повишен риск от развитие на опасно заболяване, са предвидени и допълнителни профилактични прегледи при специалист. На мъжете и жените на възраст над 35 години пък на всеки пет години ще се прави пълна кръвна картина и ще се изследват холестерол и триглицериди за оценка на сърдечно-съдовия риск.

При децата до 1 година профилактиката включва ежемесечна оценка на психическото развитие, обща оценка на зрението и слуха, както и ежемесечно изследване за неправилно оформяне на тазобедрените стави. След първата година оценката на психическото развитие започва да се прави на три месеца, а от втората до седмата - на всеки шест месеца. Деца от 7 до 18 години пък трябва веднъж годишно да бъдат изследвани за протеини в урината, за отклонения в развитието на опорно-двигателната система, за зрителна острота и цветоусещане, необходимо е и веднъж годишно да се измерва кръвното налягане.

Проектът запазва правото профилактичните прегледи на децата и бременните с нормална бременност да се извършват от личен лекар или от специалисти, при желание от страна на пациентите.

 

Промените са публикувани на страницата на ведомството за обществено обсъждане и ако в 14-дневен срок няма възражения, се очаква да бъдат приети.