Германия: Говоренето за война срещу Ислямска държава само й помага
Германия: Говоренето за война срещу Ислямска държава само й помага / БГНЕС

Говоренето за война срещу "Ислямска държава" само помага на групировката, стояща зад петъчните кървави атентати в Париж. Това заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, влизайки в противоречие с френския президент Франсоа Оланд. Вчера държавният глава на Франция каза пред френските депутати, че "Франция е във война" след атентатите, при които загинаха най-малко 129 души във и около Париж, отбелязва Ройтерс.

Оланд: Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации

Но Габриел, чиято Германска социалдемократическа партия е естествен съюзник на социалистите на Оланд, заяви, че говоренето за война подклажда страховете в Германия.

"Виждаме, че „Ислямска държава" води война срещу свободния свят", каза германският вицеканцлер. Но говоренето за война срещу "Ислямска държава" е първата крачка, с която се помага на групировката да успее, "защото колкото по-голям е страхът в обществото ни, включително страхът от война, толкова по-голям успех ще донесе терорът", заяви още той.

Меркел: Не правете връзка между атентатите в Париж и бежанците

В същото време началникът на германската криминална полиция Холгер Мюнх заяви, че няма данни ислямистки бойци, представящи се за бежанци, да са влезли в Германия, за да извършат нападение.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Париж миналата седмица, при които бяха убити 129 души. Френската прокуратура идентифицира един от седмината мъртви атентатори като чужденец, на когото са били снети пръстови отпечатъци в Гърция миналия месец наред със стотици хиляди бежанци от войната в Сирия.

Един от терористите в Париж може да е влязъл в Гърция като бежанец

Неговото участие в касапницата разпали страхове, че "Ислямска държава" се възползва от бежанската криза, за да вкарва бойци в Европа.

Германия очаква да приеме около един милион бежанци тази година - много повече от която и да е друга европейска държава, но Мюнх омаловажи страховете, че този наплив прави страната по-уязвима за нападение. "Има ниво на заплаха, което би трябвало да бъде приемано сериозно, но нямаме конкретни данни за планиране на нападение", каза той в интервю за германския в. "Велт".

Бежанец в Германия разказвал как Париж ще бъде потопен в страх и терор

"Засега нямаме данни терорист да е влязъл в Германия като кандидат за убежище, за да извърши нападение", заяви Мюнх.

Той обаче добави, че десетина отделни мигранти са разследвани като евентуални джихадисти или военнопрестъпници, след като е била получена информация предимно от други бежанци.

Източник: БТА