Ненчев: Проявената мъдрост и търпение на военнослужещите бяха възнаградени
Ненчев: Проявената мъдрост и търпение на военнослужещите бяха възнаградени / снимка: БГНЕС, архив

На Архангелов ден проявената мъдрост и търпение на българските военнослужещи бяха възнаградени. Всички спорни текстове в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2016 г., касаещи сектор "Сигурност", са отменени. Това коментира министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Ненчев декларира, че неотлъчно е отстоявал нуждата от подобряване на статута на българските генерали, адмирали, офицери и войници и е призовавал за политика на предвидимост и последователност в провеждането на реформите. Благодаря на всички наши военнослужещи, които проявиха мъдрост, запазиха спокойствие и имаха вяра в демократично избраните български институции, посочва той.

Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести

В условията на силно влошената среда за сигурност има опити и се търси начин за дестабилизация на правовия ред и легитимно избраните български институции. Вярвам, че българските воини, както в миналото, така и днес, водени от патриотичните си чувства и отговорност към националната ни сигурност, няма да се поддадат на тези провокации, заявява Ненчев. Той отбелязва, че в демократичните общества важните решения, особено тези, които касаят националната ни сигурност, се вземат след широки обсъждания и разисквания в институциите, отговорни за това, а не чрез натиск от улицата.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вярвам, че и занапред българските генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници ще запазят честта на пагона и няма да се поддадат на внушения, посочва министърът на отбраната.