Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

Хиляди недоволни служители на МВР се събраха навръх професионалния си празник в столицата и се обявиха срещу плановете на правителството да ореже социалните им придобивки. Протестите на служителите в сектор "Сигурност" продължават и през следващата седмица.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Официален протест пред Народното събрание е планиран за четвъртък, когато законопроектът за бюджета за 2016 година ще бъде разглеждан на първо четене в една от парламентарните комисии. Тогава обаче недоволните полицаи няма да бъдат само на площад „Народно събрание", а от всички страни на парламента.

Методи Андреев: Реформа в МВР трябва да има

Часове преди протеста вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че властта дава заден ход за готвените промени, които предизвикаха протестите и те се оттеглят, а от следващата седмица започва диалог за началото на реформата в сектора.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Няколко хиляди служители на МВР се събраха пред Народното събрание на протест с искания за запазване на социалните придобивки. Въпреки обещанието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова заложените промени в бюджета за 2016 година да бъдат оттеглени, голяма част от хората бяха категорични, че ще продължат да протестират, тъй като до момента няма нищо сигурно, а те вече не вярват на обещания.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
„Няма нищо налице. Една дума на един човек, който всеки ден си променя мнението. Сигурна съм, че всичко, което са решили, ще го направят, но постепенно. Пробваха се да го направят изведнъж, като смятаха, че няма да се съберем толкова хора. Като видяха, че се тръгва и дадоха заден", каза една от протестиращите.

Друг пък заяви: „Самата сграда на министерството е пълна с хора, които не знаят какво правят. Оттам трябва да започне реформата, не от улицата".

Задържаха 10 души за подготовка на провокации на протеста, не са полицаи

По време на протеста на няколко пъти се чуваха и скандирания "Оставка". По думите на Валентин Попов от Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи обаче, целта не е оставка на управляващите, а реформа, която обаче не засяга социалния пакет на служителите от сектор "Сигурност".

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

„Ние преврат не правим и нямаме намерение да правим. Няма и да се опитваме. И през ум не ни минава. Не е това идеята. Не е идеята да сваляме правителства, разберете го. Идеята е което и да е правителство да мисли с главата си и да прави нещо за реформиране на този закъсал сектор", каза Попов.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В понеделник започват разговори със синдикалните организации на МВР

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Следващият протест е планиран за 12 ноември, четвъртък, когато проектобюджетът за 2016 година ще се гледа на първо четене в една от парламентарните комисии.

Полицаите на национален протест пред парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

***

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени. Спонтанно се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост на 3 ноември.

Същия ден синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс „Сигурност" в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно.

След среща на премиера Бойко Борисов с ресорните министри на вътрешните работи и на финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов в сряда стана ясно, че допълнителните 2% за прослужено време стават част от заплатата и няма да се добавят за всяка година стаж, отпуските се намаляват на 20 дни годишно, а новоназначените ще получават само до 10 заплати при пенсиониране. 10-те работни заплaти обезщетение при пенсиониране влизат в сила от деня, в който се приеме бюджетът и се отнасят за новопостъпилите служители, всички започнали до тази дата работа в МВР и отбраната, остават на 20. Протестите продължиха и след това.

В събота преди обявения национален протест финансовият министър Владислав Горанов наподни пред Дарик ревизираните през седмицата предложения и заяви, че заради промените няма да се наложи изтегляне на проектобяджета, а корекциите ще бъдат нанесени от депутатите между първо и второ четене на текстовете. Той обясни, че смята парите за прослужено време за анахронизъм, тъй като те не отчитат положения труд и качеството му и допълни, че това е било премахнато още преди години за държавните служители, както и че се дискутира отмяната на парите за стаж и в частния сектор.

В неделя вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви след среща на съвета за социално партньорство, че промените ще бъдат оттеглени. Служителите в подопечното й ведомство обаче обясниха, че не вярват на обещания и са в протестна готовност, докато заявените намерения не станат факт.