Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести
Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести / снимка: БГНЕС, архив

Властта отстъпи пред исканията на полицаите - промените, засягащи социалния пакет на служителите в сектор „Сигурност” ще бъдат оттеглени. Такъв ангажимент е поела вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на извънредния съвет за социално партньорство, който беше свикан в последния момент преди големия протест на униформените днес.

От своя страна синдикатите не се отказаха от насрочената демонстрация, която трябва да започне след около час, но дадоха заявка, че след нея  протестите ще спрат.

В понеделник започват разговори със синдикалните организации на МВР

Извънредната среща в МВР беше свикана късно вчера след като цяла седмица ръководството на силовото ведомство не успя да намери диалог с протестиращите служители.

На днешния професионален празник на полицаите обаче министър Румяна Бъчварова успя да омилостиви подчинените си и по думите й да сближи позициите си с тях.

„Оттегляме текста, такъв какъвто е. Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществява след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица”, посочи Бъчварова.

От понеделник започват разговори между ресорните парламентарни комисии и синдикатите от сектор „Сигурност”, обясни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, която също присъства на срещата в МВР.

„В момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. Той би могъл да бъде подходяща законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, и определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, заяви Стоянова.

Въпреки че в началото на тази седмица финансовият министър Владислав Горанов ясно заяви, че подготвяните промени, които орязват привилегиите на полицаите, са били обсъждани с Румяна Бъчварова в рамките на последните два месеца, днес вътрешният министър оправда липсата на диалог със служителите в МВР така:

„Обсъжданията за съжаление се провеждат сега, малко по-късно, просто защото ние нямахме информация за конкретните текстове предварително, за да проведем тези обсъждания. В нито един момент не сме се отказвали от диалога”.

Във връзка с множеството сигнали от последните няколко дни, че от началото на демонстрациите в МВР тече интензивен вътрешен натиск спрямо протестиращите служители, Бъчварова отрече това да е вярно.

„Няма натиск. Ние сме длъжни да направим проверка за това кой участва, дали поведението, което възмути голяма част от гражданите е от наши служители или не. И ако има такива, това е разписано в правилата на МВР, те трябва да получат съответните административни или дисциплинарни наказания”, коментира вътрешният министър.

„Не можем да правим проверка по повод статуса на Ана Витанова, наш служител, а да не правим проверка при такива случаи”, обясни още Бъчварова.

От страна на синдикатите позицията си изрази единствено на председателят на Синдикален алианс „Сигурност” Галентин Грозев.

По думите му във връзка с поетия ангажимент от страна на част от депутатите в Народното събрание да оттеглят спорните предложения, служителите в сектора ще отменят засега обявените протести за следващата седмица. Синдикатите обаче запазват протестната си готовност, обясни още Грозев.

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени.

Спонтанно се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост на 3 ноември.

Същия ден синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно.