Египет няма доказателства за бомба на борда на руския самолет
Египет няма доказателства за бомба на борда на руския самолет / БГНЕС

Египетският министър на гражданската авиация Хосам Камал заяви, че следователите все още не разполагат с доказателства, потвърждаващи хипотезата за експлодирала бомба в руския самолет, който се разби над Синай, предаде Франс прес.

Доказателства сочат, че бомба е вероятната причина за разбиването на руския самолет

Министърът увери, че всички летища в Египет отговарят на международните норми за безопасност и като потвърждение съобщи, че днес в Шарм ел Шейх ще кацнат самолети от Русия, Украйна, Италия и Саудитска Арабия.

Екип от криминолози ще проучи въпроса за възможен терористичен акт на борда на самолета, каза шефът на "Росавиация" Александър Нерадко, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Екипът ще изследва евентуалното наличие на следи от взривни вещества върху елементите на конструкцията, ръчния багаж, както и върху телата на загиналите.

"Води се щателна и последователна работа по изясняване на всички обстоятелства около авиационното произшествие", посочи той. Формирането на модел от отломките на авиолайнера А321 ще продължи няколко месеца. За целта те трябва да бъдат извозени и да бъде определено къде и на каква база ще се формира моделът от елементите на конструкцията на разрушения самолет. След това констатираните находки ще бъдат анализирани наред с други данни за организация на дейността на авиокомпанията, за организацията на полета, за техническото обслужване и поддържането на летателната годност на самолета.

Взрив в двигателя е предизвикал падането на руския самолет

Според Нерадко първите заключения от разследването се очакват след няколко месеца. Провежданото разследване "има само една цел - предотвратяване на авиационни произшествия по аналогични причини. То не си поставя за цел определянето на вина или нечия степен на отговорност", подчерта той.

Нерадко съобщи още, че следователите вече втори ден не могат да стигнат до мястото на катастрофата и да продължат работата си заради прашна буря и принудително изчакват в Кайро.

В Москва министерството на извънредните ситуации съобщи, че издирвателните работи на мястото на катастрофата на А321 ще приключат в близките дни и че не се планира разширяване на зоната, в която се извършват.

Ислямска държава ще докаже "когато си поиска", че е свалила руския самолет

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви, че в момента "не може да се изключи нито една версия" за причините, довели до катастрофата, предаде ТАСС.

"Същевременно засега няма и основания да се огласява макар и една версия като кажи-речи достоверна. Това може да направи единствено следствието", добави кремълският говорител.

Решението за спиране на полетите до Египет, включително до Шарм ел Шейх, е суверенно право на всяка страна, смята Песков. "Това е суверенно право на Великобритания - да лети или да не лети занякъде", коментира той пред журналисти съответното решение на Лондон.

Експерти: Еърбъсът е същински компютър с крилца, но може да бъде свален и без експлозиви

Руският премиер Дмитрий Медведев настоя за допълнителни мерки, които да гарантират сигурността на руските международни полети. Той уточни, че има предвид не само Египет, но и други страни.

Същевременно в Санкт Петербург властите започнаха да изплащат компенсации на семействата на загиналите. По-рано бе съобщено, че ще бъдат изплатени по 1 милион рубли за всеки загинал независимо от района, в който е живеел.

Френското правителство също не изключва нито една хипотеза за катастрофата, съобщи правителственият говорител Стефан льо Фол, цитиран от Франс прес.

Съвет по отбраната под председателството на президента Франсоа Оланд разгледа въпроса и не отхвърли нито една хипотеза - авария, терористичен акт, каза говорителят, като отбеляза, че са били обсъдени и последиците от случилото се за сигурността във въздушния транспорт.

Самолетът на авиокомпанията "Когалимавиа", изпълняващ полет Шарм ел Шейх - Санкт Петербург, се разби на 31 октомври над Синай. Загинаха всичките 224 души на борда, повечето руснаци - 217 пасажери и 7 членове на екипажа.

Източник: БТА