Доказателства сочат, че бомба е вероятната причина за разбиването на руския самолет
Доказателства сочат, че бомба е вероятната причина за разбиването на руския самолет / снимка: БГНЕС

Доказателства сочат сега, че бомба, заложена от джихадистката групировка "Ислямска държава", е вероятната причина за разбиването на руски пътнически самолет на Синайския полуостров в Египет в събота, предаде Ройтерс, като се позова на американски и европейски източници в сферата на сигурността.

Те подчертаха, че не са направили окончателни изводи за катастрофата, при която загинаха всички 224 души на борда.

Ислямска държава ще докаже "когато си поиска", че е свалила руския самолет

Още в събота "Ислямска държава" обяви, че е свалила самолета - твърдение, което бе отхвърлено от египетските власти. Египетският клон на джихадистката групировка, който е активен в Синай, не разполага с ракети, които биха могли да поразят летателния апарат на такава височина. През последните часове обаче официални източници от редица страни заявиха, че е възможно на борда на самолета да е избухнало взривно устройство.

Има сериозна вероятност катастрофата на руския пътнически самолет в Египет в събота да е била причинена от взривно устройство, поставено от група, свързана с "Ислямска държава", заяви и британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Взрив в двигателя е предизвикал падането на руския самолет

След заседание на кризисна комисия, председателствана от премиера Дейвид Камерън, Хамънд препоръча на британците да пътуват през летището на Шарл ел Шейх само при крайна необходимост. "Това означава, че отсега няма да има британски пътнически полети от и до" египетския курорт на Червено море. Разбилият се руски самолет излетя именно от Шарл ел Шейх.

Междувременно руската авиокомпания "Когалимавиа", собственик на разбилия се самолет, съобщи, че ще спре полетите на всички свои самолети "Еърбъс А321".

Източник: БТА