Реформаторите оспорват избора на общински съветници в Смолян
Реформаторите оспорват избора на общински съветници в Смолян / netinfo

Реформаторският блок оспорва избора за общински съветници в Смолян. В Административния съд е образувано дело по жалба на кандидатите за съветници Сафидин Чикуртев, Артур Сулинаджиев и Дима Коруева срещу решението на Общинска избирателна комисия в Смолян за определяне състава на Общинския съвет.

Оспорваме избора, тъй като не ни достигнаха два гласа, за да имаме представител в общинския съвет“, коментира Сафидин Чикуртев. Според него, те имат сигнали от доста членове и застъпници в комисиите, че има съмнения в процедурата, по която са определяни недействителните бюлетини. За община Смолян, те надхвърлят 2000. Представителите на Реформаторите искат повторно преброяване на бюлетините.

Аз лично имам 160 преференции, и ако трябва някой от нас да влиза в Общинския съвет, това съм аз. Искаме съда да определи, дали имаме основание или не. Ще приемем изцяло неговото решение“, категоричен бе Чикуртев. Делото предстои да бъде насрочено и разгледано в 7-дневен срок.

Преди два дни е образувано и административно дело по жалба на "Коалиция за Община Баните". То касае изборните резултати за кмет на община Баните, където на балотаж с минимална разлика в гласовете се явиха Милен Белчев (ГЕРБ) и Велин Фиданов МК "Коалиция за Община Баните", като разликата в гласовете беше незначителна. Според твърденията в жалбата са били допуснати масови нарушения на избирателния процес в секцията в село Оряховец.

Жалби има и за изборите за общински съветници в Девин и Чепеларе.

Кандидатите за общински съветници от местна коалиция "Народ" Живко  Чепишев и Здравко Чепишев обжалват изборните резултати в секциите Девин и селата Беден, Брезе, Грохотно, Гьоврен, Триград, Жребчево, Кестен, Лясково, Михалково, Селча, Стоманево, Осиково и Чуреково.

След изборите в Челепаре има и жалба от кандидата за общински съветник от листата на ПП "Движение 21" Костадин Петков. Насочена е срещу решението, според което няма избран общински съветник от листата.  Движението на Татяна Дончева събра в Чепеларе 263 действителни гласа и 12 недействителни бюлетина при необходими 267 за едно място за общински съветник. Жалбата е насочена именно срещу тези 12 недействителни гласа.

"Като изключим въпроса за увеличения брой жалби на тези избори в сравнение с минали години, тези дела поставят един много интересен въпрос в контекста на случайното разпределение на делата", коментира председателят на съда Игнат Колчев. Според него, съкратените срокове за разглеждане на тези дела, съчетани със системата за случайно разпределение на делата, предполагат невъзможност за спазване на закона от гледна точка на срок, в случай, че две дела с обем на доказателствата подобни на настоящото дело бъдат възложени на един и същи докладчик.