Русия строи серия от нови военни бази в Арктика и на Курилите
Русия строи серия от нови военни бази в Арктика и на Курилите / ThinkStock/Getty Images

Русия планира да изгради серия от нови военни бази в северния арктически регион, включително на островите Врангел, Котелни и на нос Шмидт, съобщи в Москва военният министър Сергей Шойгу, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

"Ние не пазим това в тайна - вече практически завършихме създаването на базата на Новосибирските острови, на остров Котелни. Това е голяма военна база , каквато не е имало през съветския период - съвременно съоръжение с цялото необходимо за тези райони оборудване", отбеляза той на пресконференция в Руското географско общество, оглавявано лично от него.

Русия увеличила територията си с площ, равна на пет княжества Монако

Според генерал Шойгу база с малко по-малки размери ще бъде изградена и на остров Врангел, както и на нос Шмидт, на източния бряг на Чукотка. Наред с това през следващите две години ще бъдат реконструирани и шест военни аеродрума в Арктика, съобщи той.

Планира се изграждането на военна база и на Курилските острови в Далечния изток, продължи Шойгу. Този архипелаг в северната част на Тихия океан бе завзет от Япония в края на Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика

Руското намерение вероятно ще влоши и без това сложните отношения на Москва с Токио, който настоява за връщането на тези острови, известни в Япония като Северните територии. Спорът за Курилите е толкова яростен, че двете страни все още не са подписали формален мирен договор след края на войната, отбелязва агенцията.

Източник: БТА