Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика
Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика / снимка: Guliver/Getty Images

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници могат да прекарат до 18 месеца, без да са зависими от нищо, предаде АФП.

Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя - част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е "готова на 97%".

Обектът, кръстен "Арктическа детелина", заема площ от 140 000 кв.м и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг. Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи.

Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий. Има и капацитет да се изпомпва гориво от танкери.

Францйосифова земя представлява островна група между Баренцово и Карско море, северно от архипелага Нова земя.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва АФП.

Русия вече построи подобна военна база с името "Северна детелина" на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.