Русия увеличила територията си с площ, равна на пет княжества Монако
Русия увеличила територията си с площ, равна на пет княжества Монако / ThinkStock/Getty Images

С откриването на нови острови в Арктика територията на Русия е нараснала с до 10 кв. км. А това е площ, равна на пет княжества Монако, съобщи началникът на хидрографската служба на Северния флот /СФ/ Игор Наумов след приключването на експедицията на СФ в Арктика, цитиран от ТАСС.

Чии са съкровищата на Арктика?

"Размерът на най-големя от откритите острови /в залива Борзов/ - е 2 километра на дължина, 600 метра на широчина. За сравнение: последният от откритите острови в Арктика, Яя, е дълъг около 370 метра, широк - 125 метра", каза представителят на СФ на пресконференция. Точната площ на всички новооткрити острови ще бъде огласена по-късно. Вече се правят предложения как да бъдат кръстени островите.

Русия трябва да направи Арктика своя територия, заяви вицепремиерът Рогозин

По време на експедицията са били открити още пет пролива, седем големи и четири малки залива.

Хидрографската експедиция на СФ започна арктическите си изследвания на 18 август. Маршрутът минаваше през Баренцево и Карско море, акваторията на Северния ледовит океан. Участниците в експедицията извършиха научни изследвания на острови от архипелазите Земя на Франц Йосиф и Нова Земя, включително и на най-северния руски остров Рудолф.

По време на експедицията, продължила 41 дни, бяха изминати 5300 мили, извършени бяха снимки на дъното. Благодарение на изследванията са открити най-малко 15 промени на местности, изискващи корекции в 23 навигационни морски карти, три ръководства и пособия за плаване.

Източник: БТА