Александър Калемджиев: Ще работя за развитието на спорта в града
Александър Калемджиев: Ще работя за развитието на спорта в града / netinfo

Александър Калемджиев е водач на листата на местната коалиция "Народен съюз, ВМРО-БНД, БДЦ". Семеен, с две деца. Занимава се с частен бизнес.


Защо един човек от бизнеса иска да стане политик?


Аз съм роден в Хасково, живея в Хасково и искам и децата ми да останат в Хасково. Искам да работя родният ни град да стане привлекателен за младите хора, искам всички ние, които милеем за Хасково да направим така, че местната икономика да заработи и безработицата да спадне.

Ще споделя с Вас някои тревожни факти - от 100 000 преди време, сега в Хасково живеят 50 000 души. Напускат хората в най-трудоспособна и жизнеспособна възраст - между 20 - 44 гадини. Буквално градът ни линее с изминал ден. Ако продължаваме в същия дух не ми се иска да си помисля какво ще се случи след 10 години.

Обезлюдяването по принцип е национален проблем. Но как мислите, че в Хасково можете да задържите хората?

Моят приоритет са младите хора, които трябва да живеят пълноценно и, освен професионалната реализация, те трябва да имат достатъчно условия за спорт и отдих. Нездравословният начин на живот води до проблеми, най-рисков от който е затлъстяването. За съжаление младите хора не спортуват, защото няма места за това. Необходимо е изграждането на т.нар. street fitness площадки, да се организират повече масови спортни мероприятия. А тези, които се занимавам с професионален спорт, нямат достатъчен финансов ресурс, за да продължат нагоре в развитието си. Затова спортните таланти трябва да се поощряват, като им се отпускат целеви средства за подготовка.

В никакъв случай това, че съм ангажиран предимно с младите, не означава, че пренебрегвам по-възрастните хора. Изпитвам респект и уважение към всеки човек в града, независимо от неговата възраст.

Голямо внимание обръщате на спорта...

Да, трябва да се помисли сериозно за здравето и двигателната култура и на най-малките жители, бъдещето на нашия град - децата. Спортът във всяко ОДЗ да е безплатен.
Освен това искам да отбележа, че спортните бази са остарели и не се поддържат. За съжаление управлението през последните години не допринесе с нищо за развитието на спорта в града. Трябва да се предприемат необходимите действия, за да се реновират базите. Да започне строежът на нови спортни площадки и съоръжения, нови игрища, които да стимулират младите хора да спортуват.

Кое е първото, което ще предложите в Общинския съвет?

Ако ме изберат за общински съветник, първото, което ще направя, е да предложа мерки, за да се спре обезлюдяването на града. Ще настоявам новият Общински съвет да предприеме мерки за справяне с демографската криза в областта. Ще искам приоритет на всички нас да бъде борбата с безработицата.

Кое Ви прави по-различен кандидат от останалите?

“Primus inter pares” - “пръв сред равни“ са казали древните римляни. Аз искам да съм този „пръв сред равни“, който с работата си ще спомогне да се върнат хората в Хасково, ще направи така, че да създаде необходимите условия за спорт и хората ще водят по-здравословен начин на живот. Защото досегашните първи сред равни не успяха.