Ирина Бокова се включи в Световен форум в Монако за глобалното гражданство
Ирина Бокова се включи в Световен форум в Монако за глобалното гражданство / netinfo

Ирина Бокова: нова визия за развитието на света включва изкореняване на бедността, опазване здравето на хората и спешни действия срещу климатичните промени

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова взе участие на 8 октомври в Световен форум в Монако, на който държавни и правителствени ръководители обсъдиха бъдещето на глобалното гражданство, защитата на човешкото достойнство и нови начини за борба с насилието, екстремизма и нетолерантността.

„Това е нова визия за развитието на света - изкореняване на бедността, опазване здравето на хората и спешни действия срещу негативните последици от климатичните промени. Ние трябва да сме солидарни, както никога досега, за да постигнем новите цели за устойчиво развитие, които Общото събрание на ООН прие неотдавна”, заяви Ирина Бокова.

„Глобално гражданство означава нови умения за справяне с новите предизвикателства, опазване на околната среда, междукултурен диалог, солидарност, отговорност и ангажираност на младите хора”, изтъкна още Бокова на Световния форум в Монако.

Генералният директор подчерта важността на защитата на културното многообразие в тези размирни времена, когато насилието и екстремизмът заплашват нашите общества, световното наследство и атакуват културното многообразие.

Бокова подчерта силата на образованието като човешко право и неговото влияние върху равнопоставеността на половете и социалните промени.

„Най-добрата стратегия е да действаме заедно, в духа на разнообразието на нашите корени, на нашите религии, на нашите становища, за да постигнем единство в многообразието. Ние трябва да обединим нашите културни различия чрез диалог, основан на взаимното разбирателство, правата на човека, солидарността и хармонията с обкръжаващия ни свят”, каза Генералният директор.