Как изкуството става лекарство за душата
Как изкуството става лекарство за душата / снимки: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Как изкуството става лекарство за душата
82184
Как изкуството става лекарство за душата
  • Как изкуството става лекарство за душата

Рисуването, музиката и поезията могат да лекуват душата. Доказателство за това са десетките картини, създадени от пациенти на Центъра за психично здраве в Пловдив. Творбите им бяха подредени и разпродадени по време на традиционна изложба, която представи творческите настроения на психично болните под мотото „Вяра“. Инициативата е подкрепена от Дружеството на пловдивските художници и се провежда за 18 пореден път по повод Международния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври.

Как изкуството става лекарство за душата
netinfo

След основния лечебен процес и получаването на медикаментите нашите пациент се включват към терапия с изобразително изкуство, уточни пред Дарик управителят на пловдивския психодипансер д-р Мариана Господинова.

Изкуството има много дълбоки корени в лекуването на душата, допълни арттерпевтът Светлана Желязкова. По думите й терапията с музика, рисуване, танц или драма помага на нашите пациенти да изявят себе си и да се почувстват по-полезни и пълноценни. Всичко това помага по-лесно да се преодолее стигмата, наложена от обществото над хората с душевни проблеми.

Как изкуството става лекарство за душата
netinfo

Няма от какво да се срамувам, ние сме хора като всички останали, категорична е Мария. Нейните картини са с цветя и изразяват желанието й за цветен живот, въпреки нейното заболяване.  Намира сродни души по време на заниманията в диспансера. Казва, че физическите травми могат да се излекуват с лекарства, но душата остава ранена за цял живот, а рисуването и писането много помагат.