Цветан Цветанов: За липсата на пречиствателна станция в Шумен  отговорност носи кмета Костов, а не правителството на Борисов
Цветан Цветанов: За липсата на пречиствателна станция в Шумен отговорност носи кмета Костов, а не правителството на Борисов / netinfo

„Имате реален шанс да промените статуквото на управлението на Община Шумен, като гласувате за кандидата на ГЕРБ Любомир Христов." Това каза при среща с избиратели в шуменския квартал Дивдядово председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Заедно с областния председател и кандидат за кмет на Шумен, и с кандидати за общински съветници Цветанов днес е на предизборна обиколка в областта. Той подчерта, че именно Любомир Христов е човекът, който може и знае как да работи за решаване на проблемите.

На въпрос на гражданин защо кандидатът за кмет на БСП Иван Иванов е обвинил публично държавата и правителството на Бойко Борисов, че са виновни за непостроената пречиствателна станция за питейни води в града, Цветанов обясни, че още през февруари 2014 с решение на МС на Общината са отпуснати 3,5 млн. лева за съоръжението, като е следвало да се извършат съответните процедури по ЗОП и да се сключат договори до юни 2014, с много ясни указания от МС как да се изпълни това. Въпреки тези указания, чак през юни 2014 е обявена реално обществената поръчка за изпълнител. Едната от фирмите -кандидати е обжалвала пред КЗК избрания изпълнител, и Комисията е обявила процедурата за нищожна, заради конфликт на интереси. Така реално срокът за стартиране на дейностите по изграждане на пречиствателната станция е бил изтекъл.

„Знаете, че през септември на същата година служебното правителство на Близнашки даде възможност подписаните договори да бъдат завършени и след този срок, коментира още Цветанов. „ За голямо съжаление, Общината и кметът не стартират процедурите, така че няма как някой да обвинява правителството, че е „откраднало тези пари". „Не можеш да обвиняваш сегашното правителство на Бойко Борисов за неща, които са се случили през 2014 г. и с кмет, който е в местната власт от 2011 г. Нека бъдем коректни, този кмет е бил във властта от 2007 г. Той какви проблеми реши за 8 години на жителите на Шумен?", каза още Цветанов.

Цветан Цветанов За липсата на пречиствателна станция в Шумен  отговорност носи кмета Костов а не правителството на Борисов
netinfo

В контекста на темата, председателят на Националния предизборен щаб благодари на Любомир Христов, че не е участвал в предизборния дебат за Шумен по БНТ. „От такъв дебат няма смисъл. Ние искаме да има сблъсък на идеи, на платформи и на управленски програми. Това нещо отсъства и вие виждате, че Иван Иванов си каза нещата, по начин, по който на него му изнася, във връзка с предизборната кампания. Но за нас най-важното е да се говори с хората и да им се казва каква е истината! Най-важният приоритет на Любомир Христов и екипа му ще бъде изграждане на пречиствателна станция в Шумен. Това ще бъде негова основна задача, но чрез реално усвояване на средства по процедури, които са прозрачни, и които са достъпни за бизнеса. В хода на срещата жители на Дивдядово поставиха въпроси, свързани с лошата инфраструктура на квартала - тротоарните настилки и пътните отсечки, с липсата на пешеходни пътеки, от липсата на детски площадки и зони за отдих, и се оплакаха от незадоволителното състояние на стадиона в квартала, откъдето преминават свободно домашни животни.

„Нека да направим сравнение за видимите резултати от управлението на ГЕРБ в общини, които горе- долу по брой на населението са като Шумен, коментира темата Цветанов. „Такива са Велико Търново и Русе. Там има много детски площадки и спортни съоръжения, а в Русе има и модерна спортна зала. Това, което Любомир Христов е поел към младежите и към спортуващите в Общината е, първо да бъде направена една спортна зала, която да покрива нуждите за спортуващите. Знаете ли в момента колко детски площадки се правят във Варна само за шест месеца? 220 площадки по кварталите и населените места!" Любомир Христов разясни на съгражданите си, че благодарение на областния управител на Шумен Донка Иванова, са издействани средства за проектиране на пречиствателната станция.

„Ще сложим всичко в ред в квартал „Дивдядово" и в Шумен", бе категоричен той. Христов заяви още, че ще положи всички усилия да се кандидатства по европейски проекти за строеж на читалище в Дивдядово. По думите му, това ще е трудно, защото Община Шумен има дългове, но той знае как да се справи. „Имате реалния шанс да промените статуквото, се обърна към разочарованите жители на квартала Цветанов. „Имате три минути, за да упражните конституционното си право на вот. Да попълните с хиксче номер 3 в бюлетината- за кмет на Община Шумен и за листа за общински съветници.

Пресцентър ПП ГЕРБ- Шумен