Мая Манолова положи клетва като омбудсман
Мая Манолова положи клетва като омбудсман / netinfo
Клетвата на Мая Манолова като омбудсман
82138
Клетвата на Мая Манолова като омбудсман
  • Клетвата на Мая Манолова като омбудсман

Мая Манолова положи клетва като омбудсман на страната. Преди това тя се раздели с пълномощията на депутат. Така започна пленарният ден в Народното събрание. Манолова ще започне да изпълнява функциите на омбудсман от 20 октомври, когато изтича мандатът на досегашния обществен защитник Константин Пенчев.

„Положих клетва пред българските граждани, чиито права ще защитавам неотклонно и активно в качеството си на омбудсман. С това приключва един етап от моя живот, от моята политическа кариера, който е свързан с този храм на демокрацията, с Народното събрание, към което винаги съм изпитвала огромен респект и за чието реноме съм полагала усилия. Казвам приключва, но не казвам слагам точка, защото съвместната ни работа, уважаеми приятели, не свършва дотук, защото съм сигурна, че и занапред ще работим заедно в качеството ми на омбудсман", каза Манолова на колегите си.

Тя им обеща да поставя пред тях важни теми - правозащитни, правни, здравни, както и да внася промени в законите, които се отнасят до правата на хората. Манолова заяви, че започва мандата си с обиколка в България и първите й седмици ще бъдат поставени на срещи с хората и в приемните в София и в страната.

На 30 юли Манолова беше избрана със значителна преднина пред опонента си в надпреварата за поста Константин Пенчев, който бе издигнат от реформаторите в последния момент. Освен с депутатското място, Манолова се раздели и с членството в БСП, за да поеме новия пост.

Откриването на заседанието, на което Манолова положи клетва като обществен защитник, висеше на косъм. Депутатите успяха да съберат необходимия кворум едва от третия път. Дали ставаше въпрос за игра на нерви или лошото време затрудни народните представители да пристигнат навреме за заседанието, не може да се каже.