Заведения и хотели ще плащат по-малко за музика в следващите 5 години
Заведения и хотели ще плащат по-малко за музика в следващите 5 години / Dariknews.bg, архив

С до 25% по-малко за следващите пет години да плащат заведенията и хотелите за музика. За това се договориха Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) и двете сдружения за колективно управление на музикални права.

Тарифата следва да бъде одобрена от Министерството на културата и да влезе в сила от 1 януари 2016 г. Намалението ще засегне всички 100 000 обекта, а отстъпките ще важат само за тези от тях, които са изчистили всичките си задължения към двете музикални сдружения.

Изпълнителният директор на едното сдружение за колективно управление на музикални права Иван Димитров обясни, че към настоящия момент 15 % от обектите плащат за музика. С намалението на тарифата се цели минимизиране на сивия сектор и да се обхване по-голяма част от пазара.

Освен това се предлагат и промяна в закона. „Хипотезата за общински структури, които да могат да проверяват на места, това е истината. Министерството на културата нито трябва да се превръща в полицай, нито има ресурс да назначи 300 инспектори, които реално да покрият цялата страна”, коментира зам.-министърът на културата.

Председателят на БАХР Благой Рагин обясни, че няма опасност заради намалението на парите за музика, да спаднат цените в заведенията и хотелите.

„Това са символични цени, няма такава опасност. Става въпроса да научим нашите колеги да се държат като европейци, да започнат да плащат това, което плащат всички. Не само европейски страни, а и Америка, всички бели страни, които претендират да са такива”, заяви председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.