„Ню Йорк таймс“: САЩ смятат да засилят натиска върху Ислямска държава в Сирия
„Ню Йорк таймс“: САЩ смятат да засилят натиска върху Ислямска държава в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" се готви да отвори широк фронт в Североизточна Сирия, за да окаже натиск върху град Ракка, който играе ролята на столица на джихадистката групировка, съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски военни и правителствени представители.

Миналата седмица президентът Барак Обама е одобрил две важни стъпки за предприемане на офанзивата през следващите седмици. Обама за първи път е наредил на Пентагона да се доставят пряко боеприпаси и може би и известно въоръжение на сирийските опозиционни сили, действащи в Сирия, посочва вестникът. Президентът е подкрепил и идеята за засилена кампания от въздушни удари от военновъздушната база в Турция, макар че предстои да се доуточнят важни подробности по нея.

Целта на тези мерки е между 3000 и 5000 арабски бойци да се присъединят към над 20-те хиляди кюрдски бойци в офанзива, подкрепена от десетки самолети на коалицията, за да се окаже натиск върху Ракка. Плановете предвиждат също бойци на сирийската опозиция да затворят плътно важен участък от около 95 км по сирийската граница с Турция, за да се прекъсне основният път за снабдяване на "Ислямска държава", отбелязва всекидневникът.
Тази операция на САЩ и съюзниците им ще бъде осъществена далеч от района в който се води руската въздушна кампания в Западна Сирия.

Новият северен фронт ще е изцяло насочен към отслабване на ИД на неин терен, в момент когато джихадистите държат Мосул и Рамади в Ирак и Палмира в Сирия, уточнява "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА