Началото на промяната в Дряново
Началото на промяната в Дряново / ПП АБВ

Началото на промяната в Дряново започна преди четири години, когато най-голямото село в общината, Царева ливада, избра за кмет младата и дотогава непозната Детелина Кьосова. Тя е майка на две деца, работила е в сферата на здравеопазването, но решава да се посвети на една кауза - съживяването на Царева ливада.

За четири години в селото се случиха много неща - от подобряване на инфраструктурата, няколко големи концерта, които събираха над хиляда души на площада и стигнем до цялостно популяризиране на Царева ливада като туристическа дестинация, благодарение на което днес там има работещи хотели и къщи за гости.

И днес промяната се пренася в град Дряново, където Детелина Коьсова е кандидат за кмет. Официалното откриване бе изцяло в стила на Детелина - с Хоротека, която събра над 500 човека на площада в Дряново.

Събитието имаше за цел не само да маркира старта на кампанията ѝ, но и да сложи началото на решаването на един от големите проблеми в малкия град - масовото обезверяване и липсата на усещане за едно цело сред гражданите. Липсата на обединяващ дух. Защото само когато сме заедно, сме силни.

По време на октриващата си реч, Детелина Кьосова сподели: “От всички предпоставки да се случи нещо положително най-важните са три. Първо, желанието да работиш за една обща кауза. Второто е упоритостта, с която ще преследваш резултатите и третото е честността - защото само така се пази доверието между хората и администрацията.”

“Време е за нещо ново, но наистина ново. Защото Дряново е малка община и нека си кажем направо, всички се знаем. Рано или късно егоизмът ни, грешките ни излизат наяве”, сподели още младата жена, която е и майка на две деца.

Не на последно място, Кьосова определи кой ще е най-големият приоритет за нея в работата ѝ: “Ще ме чуете много пъти да казвам, че най-важния ресурс, това са хората. Защото те правят един град, не улиците, не площадите, не залите. Хората, и ако тях ги няма, значи концепцията и посоката на развитие е дълбоко сбъркана. Можем да чуем хиляди оправдания, могат да ни замажат очите за малко, но празните класни стаи, затворените предприятия, празните хотели и заведения са най-точния показател за работата на един кмет. За това ако ме попитате как си представям Дряново след 10 години, ще ви отговоря, пълно с хора.”

Накрая Детелина сподели и история от вчера, която категорично я е убедила в успеха. По време на хоротеката една жена е дошла при нея и ѝ е казала: " Тук хората за толкова години се научиха само да се мразят, да се дебнат и ненавиждат. Браво момиче, накара ги да се хванат ръка за ръка!"