Ген. Радев: Критичният срок за военната ни авиация е средата на 2016-а
Ген. Радев: Критичният срок за военната ни авиация е средата на 2016-а / снимки: БГНЕС

Приветствам всяко едно решение на правителството, което може да доведе до изправна авиационна техника и повече сигурност на нашите летци, каза в Авиобаза Граф Игнатиево ген. Румен Радев, командващ ВВС.

Заедно с колегата си от Полша ген. Ян Шливка, с председателя на Парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов, той присъства на съвместна полско-българска летателна тренировка.

Ген Радев Критичният срок за военната ни авиация е средата на 2016а
netinfo

Ген Радев Критичният срок за военната ни авиация е средата на 2016а
netinfo

Ген. Радев хвърли оставка заради тревожното състояние на военната ни авиация

Критичният срок да можем да охраняваме въздушното ни пространство с наличните самолети е средата на следващата година, каза той, с темповете, с които летим, ще изчерпаме ресурса на самолетите, които имаме. Ген. Радев отговаря за летателната подготовка на пилотите, а тя не може да се проведе нормално при липсата на достатъчно самолети. За да може да се изпълнява мисията Air Policing, трябва да имаме достатъчно самолети за подготовка на летците. В момента съставът застарява и се пренатоварва, става ясно от думите му. Нальотът е изключително малък, а ако нищо не се промени, сегашното положение не може да гарантира здравето и живота на летците, каза още той.

Ген Радев Критичният срок за военната ни авиация е средата на 2016а
netinfo

Финансовият министър: Държавата няма пари за нови изтребители

Ако се стигне до решението чужда авиация да охранява въздушното ни пространство, ген. Радев няма да бъде командир на ВВС. Той отказа дори да коментира подобен вариант, защото той е всичко, срещу което той се бори и отстоява като кауза. Затова и приветства договора с Полша, очаква той да стане факт и в сряда ще представи пред правителството разчетите на изтребителната авиация.

Ген. Радев допълни още, че очакват договорът да бъде първи от серия с Полша, тъй като не става дума само за двигатели на самолети, а и за интегрирана логистична поддръжка. В момента нашите самолети летят с удължен срок благодарение единствено на българските военни инженери, допълни той.

Източник: БГНЕС