Ген. Радев хвърлил оставка заради тревожното състояние на военната ни авиация
Ген. Радев хвърлил оставка заради тревожното състояние на военната ни авиация / снимки: БГНЕС
Репортаж на Деа Манолова и Александра Гинева
82004
Репортаж на Деа Манолова и Александра Гинева
  • Репортаж на Деа Манолова и Александра Гинева

Изключително тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на ясна стабилна програма за нейното развитие и промените в закона за отбраната и въоръжените сили, касаещо съвместната охрана на въздушното ни пространство с държави-членки на НАТО при тази ситуация, са основните мотиви за подадената оставка от командира на военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев. Това заяви самият ген. Радев пред журналисти след срещата му днес с премиера Бойко Борисов, след която генералът оттегли оставката си.

Най-голямото ми притеснение е, че аз, като командир на ВВС, в тази ситуация не мога да гарантирам здравето и живота на нашия летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав, заяви генералът.

Командирът на ВВС оттегли оставката си след среща с премиера

По думите му с премиера Борисов са разговаряли за неотложните мерки, и за мерките в средносрочен и дългосрочен план. Премиерът е изразил своята подкрепа и още за следващото заседание на МС в сряда е поискал разчети от генерал Радев за спешно стабилизиране на военновъздушните сили. Подкрепата няма да бъде малка, ще е с ясни ангажименти, които ще се обсъдят на това заседание на Министерски съвет, каза Радев, като добави, че очаква исканията да бъдат подкрепени и да се премине към спешно стабилизиране на военната авиация.

В отговор на въпрос командирът на българските ВВС отбеляза, че това лято е трябвало да бъде прекратено носенето на бойното дежурство, поради липса на изправни самолети. Единствено с поемането на огромна отговорност на инженерно-техническия състав за удължаване на ресурса на самолетите МиГ-21 и МиГ-29 е осигурено до средата на следващата година носенето на бойно дежурство. Тази мярка е крайно рискова и краткосрочна, отбеляза генералът.

Ген Радев хвърлил оставка заради тревожното състояние на военната ни авиация
netinfo

Подкрепям позицията, че България като член на НАТО трябва да изпълнява мерките за съвместно носене на бойно дежурство с други страни членки на Алианса, но другите държави от източния фланг отвориха своето законодателство за тази възможност, но за разлика от нас тези държави гарантират развитието на своята изтребителна авиация с ясни и конкретни програми, посочи генералът. Ние нямаме такива програми и отваряйки законодателството точно в този вид, без гаранция за ремонт на МиГ29, без гаранция за скорошно придобиване на нов самолет и без законова гаранция, че тази съвместна охрана ще се извършва с водещата роля на наши летци и самолети, отваря вратата и създава предпоставки авиацията да бъде приземена и това дежурство да се носи от самолети на други страни-членки, нещо, с което аз като командир на ВВС категорично не мога да допусна, мотивира се Радев. Той посочи, че има внесено конкретно предложение за промяна в закона в тази му част, която да гарантира водещата роля на нашите ВВС в съвместната задача и изрази очакване тази гаранция да влезе в промените на закона.

Източник: БТА