Омбудсманът на Кърджали награди спасител на самотна майка с отличието „За гражданска доблест”
Омбудсманът на Кърджали награди спасител на самотна майка с отличието „За гражданска доблест” / netinfo

В деня на независимостта – 22 септември, по инициатива на неправителствения сектор и обществения посредник  Расим Муса, днес бе връчено отличието „За гражданска доблест” на Александър Червенков, който е и първия носител на тази награда.

Церемонията се състоя във фоайето на  Бизнесинкубатора в присъствието на кмета Хасан Азис, представители на неправителствени организации, на държавни институции и журналисти.

Александър Червенков, който дойде на церемонията със съпругата и детенцето си, бе номиниран за проявено себеотрицание при потушаването на пожар в квартирата на самотна майка. Случката се разиграла през юли в блок „Строител” в Кърджали. Александър, който е божи служител в Църквата на адвентистите от Седмия ден, чул викове за помощ. Веднага откликнал и виждайки апартамента, обхванат от пламъци, се завтекъл в него, влезнал в кухнята, опитал се да гаси с одеала и черги. Горял газовия котлон. Преди това помолил жената и детето да излязат от апартамента. После взел газовата бутилка и я изнесъл навън. „Не знам какво можеше да се случи, ако бутилката беше избухнала”, разказва Александър.

Общественият посредник Расим Муса разказа пред присъстващите за възникването на идеята от неправителствения сектор и определи своето място за реализирането й:

„Убеден съм, че една от основните задачи на обществения посредник е не само да приема и решава жалби, а отделно да катализира процеса на създаването на гражданското общество. Това, което се е случило преди месец и половина ни впечатли. Гражданин, който няма служебни ангажименти, се втурва да помага на семейство, което е в опасност. Може би това е активният, съзнателен гражданин, който когато има нужда от него, отива и помага, без да се замисли какво ще се случи с него” , каза пред присъстващите омбудсманът Расим Муса. Той допълни, че отличието „За гражданска доблест” ще бъде връчвано всяка година на 22 септември – Деня на независимостта.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис благодари за идеята на неправителствения сектор и омбудсмана Расим Муса и се обърна към Александър Червенков: „Това, което сте направили вие, вашата саможертва, е пример, който трябва да показваме всеки ден. За нас, за гражданското общество, към което винаги сме се стремяли, вашият пример е безценен”.

От своя страна Александър Червенков благодари на всички, които са му оказали внимание и каза: „Няма значение човекът, който е срещу мен, какъв е – турчин, ром или българин. Той е човек, който се нуждае от помощ. И ако е в някаква ситуация, в която има нужда от помощ, и аз съм там и мога да му помогна, аз ще му помогна. Подчинявайки се на библейската заповед „Обичай ближния си!”, вече 8 години аз се опитвам да я следвам. Бог ни обича, иска и ние да го правим помежду си. И ако ние го правим, градът ни ще стане много по-добро място за живеене”, каза Александър Червенков.