Германия плаши с финансов натиск държавите в ЕС, които са против квотите за бежанци
Германия плаши с финансов натиск държавите в ЕС, които са против квотите за бежанци / снимка: Guliver/Getty Images

Германия индиректно заплаши с финансов натиск държавите членки на Европейския съюз против задължителните квоти за разпределение на бежанци.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че ЕС трябва да обмисли подобна възможност за страните от Източна Европа и ги заплаши индиректно с думите, че държавите, които не искат да приемат бежанци, са същите, които получават финансиране от европейските фондове за развитие.

Германия връща контрола по границите си

В отговор говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас каза, че ЕК не е запозната с тази идея - държавите от ЕС, които не приемат предложените от нея квоти да бъдат лишени от част от общностните фондове. Скинас допълни, че Комисията не подкрепя налагането на наказания и няма правно задължение да предприемаме подобни мерки. Остра реакция последва от Чехия и Словакия.

Чешки представител заяви, че германските заплахи нямат законово основание и вредят на всички, а словашкият премиер Роберт Фицо подчерта, че никога досега в европейската история не се е случвало някоя държава да бъде наказана заради това, че има различно мнение.

Мюнхен стигна краен предел в приемането на бежанци

Позицията на България е по-различна от тази на другите държави от Югоизточна Европа. Българският външен министър Даниел Митов коментира германските заплахи с думите, че санкции едва ли ще сработят в случая, а трябва да се измисли механизъм солидарността и отговорността в ЕС да се разпределят.