Хиляди мигранти достигнаха Австрия, огромна част пътуват към Германия
Хиляди мигранти достигнаха Австрия, огромна част пътуват към Германия / снимки: БГНЕС

Около 6500 мигранти са достигнали Австрия от Унгария днес. 2200 от тях вече пътуват към Германия, една част вече са и пристигнали, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс. Тя каза това пред репортери на железопътна гара в столицата Виена.

Междувременно около 450 мигранти пристигнаха днес със специален влак от Унгария в столицата на югоизточната германска провинция Бавария Мюнхен, предадоха световните агенции, като се позоваха на федералната полиция. Те ще бъдат извозени с градски влак до близък регистрационен център.

Тези хора пристигнаха в Мюнхен, след като Германия и Австрия се споразумяха с Унгария да пропускат мигранти през своите граници.

Германската полиция очаква с влакове днес от Унгария през Австрия в Бавария да пристигнат между 5 и 10 000 бежанци. Известен брой мигранти е предвидено да дойдат с влакове от Италия.

Хиляди мигранти достигнаха Австрия огромна част пътуват към Германия
netinfo

Австрия няма да използва сила, за да спре хилядите бежанци, влизащи в страната от Унгария, обеща министърът на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс. Тя призова останалата част от Европа да помогне за понасяне на бремето от масирания наплив.

"Над 3000 бежанци достигнаха Австрия миналата нощ", съобщи Микъл-Лайтнер след заседание на кризисна група във Виена.

Тя каза, че "всеки бежанец, разбира се, може да кандидатства за убежище в Австрия и ще бъде информиран за тази възможност. Само около 10 от тези хора обаче са подали съответна молба, останалите искат да продължат, главно към Германия."

Хиляди мигранти достигнаха Австрия огромна част пътуват към Германия
netinfo

Миграционната криза в ЕС ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

"Трябва да се разбере, че сегашната криза не е извънредна ситуация, която скоро ще отмени. Тя ще продължи дълго, това е криза, с която ни предстои дълго време да имаме работа", подчерта Могерини, цитирана от ТАСС.

ЕС планира да създаде "постоянен механизъм за заселване на мигранти по страните от общността, като броят на приеманите мигранти трябва да бъде определен пропорционално на размерите на страните членки на ЕС", заяви, министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна председателства ЕС.
През Гърция и Италия от началото на годината в ЕС са влезли 310 000 мигранти, допълни Аселборн, цитиран от ТАСС.

"През Гърция в Европа са влезли 110 000 души, а през Италия - още 200 000", уточни люксембургският външен министър.

Хиляди мигранти достигнаха Австрия огромна част пътуват към Германия
netinfo

ЕС свиква извънредна среща на външните и вътрешните министри на 5 - 6 октомври, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария, съобщи Аселборн.

"На 5 и 6 ще има специална среща на външните и вътрешните министри, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария маршрута на движение на мигрантите през Балканите", каза още люксембургският първи дипломат.

Той потвърди, че на 9 октомври в Европарламента в Страсбург Европейската комисия ще представи нови пакетни предложения по проблемите на миграцията. Според непотвърдена засега информация ЕК ще предложи да се увеличат квотите на прием на бежанци от 40 000 до 160 000 тази година.

Тези предложения ще бъдат разгледани на 14 септември в Брюксел на насрочената за тогава среща на външните министри на 28-те.

За решаването на миграционната криза ЕС "значително ще активизира" усилията за нормализиране на ситуацията в Либия и Сирия, взаимодействайки си и с Иран, допълни Могерини.

Външните министри на ЕС приветстваха днес подобряването на спазването на човешките права в Беларус, посочи Могерини след приключването на неофициалната среща на външните министри от ЕС в Люксембург.

Източник: БТА