Балет Грация откри новия творчески сезон в обновена зала
Балет Грация откри новия творчески сезон в обновена зала / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица, архив

Горнооряховската школа по красически балет „Грация” откри новия творчески сезон в обновена зала. Първите репетиции започнаха на 1 септември, въпреки че ремонтите още продължават. Балерините се готвят за поредица участия тази есен. Сред ангажиментите им ще бъде и пътуване до столцата на Македония Скопие, където горнооряховският балет ще се включи в концертната програма „За вас, приятели”. Тя се организира и с българско съучастие – на Българския културен център и „Международен фестивал на туристическата песен”.

В края на ваканционния период три деца на „Грация” се включиха в Лятната балетна акадеция в Марян, организирана от Диляна Никифорова. Радостин Николов беше единственото момче в най-малката възрастова група. При по-големите се занимаваха Кристиана Боева и Тианна Димитрова. В продължение на две седмици младите балетисти изучаваха тънкостите на балетното изкуство и класическия екзерсис. Участваха в създаването на балетни постановки и вариации на класическото наследство.

В резултат на обучението бяха подготвени и три спектакъла. Преподаватели на младите таланти бяха самата Диляна Никифорова, примабалерината от Софийската опера Дарина Бедева, премиер солистът Радул Роглев и примабалерината на Бургаската опера Капка Роглева. Финалните танци на тримата млади таланти от Горна Оряховица бяха наблюдавани и от основателката на балетната школа в града Стефка Антонова и нейната наследничка и ръководител на балет „Грация” Соня Георгиева.