Отпускат пари за саниране в Сандански и Разлог
Отпускат пари за саниране в Сандански и Разлог / Дарик-Благоевград, архив

Обявиха процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони".

Операцията е насочена към градове от 4-то ниво на националната полицентрична система, които се определят като опорни центрове за развитие на регионите.

Конкретни бенефициенти са 28 български общини, сред които допустими кандидати от Благоевградска област са Сандански и Разлог, съобщават от Областен информационен център - Благоевград.

Общият бюджет на операцията възлиза на близо 207 000 000 лева.

85 процента са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

Средствата, за които община Сандански може да подготви проектни предложения, са в размер на 9 425 526 лева.

Предвидените средства за община Разлог са 7 301 393 лева.

Половината от тези средства двете администрации ще могат да ползват за  енергийна ефективност в жилищния сектор, а останалата - за енергийната ефективност на обществени сгради.

Ще се подкрепя изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност за постигане клас на енергопотребление най-малко „С" в жилищния сектор и в обществените сгради - административни сгради на държавната и общинската администрация и в общински публични сгради на образователната, културната и социалната инфраструктура.

Допустими са дейности по конструктивно укрепване на сгради, мерки за енергийна ефективност, включително подмяна на дограма и топлоизолация, основен ремонт на отоплителни системи, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, газифициране и други.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 31 май 2016 година.