С богата програма В. Търново ще чества 107 години Независимост
С богата програма В. Търново ще чества 107 години Независимост / снимка: DarikNews.bg

С богата програма старата столица ще отбележи 107- годишнината от обявяването на Независимостта на България. Организатори на мащабните чествания са Община Велико Търново, Националният военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

Един от акцентите в програмата е инициативата „Велико Търново и киното- среща под звездите”, която ще припомни на жителите и гостите на града позабравени, но любими филми на няколко поколения. Всяка вечер в периода 16- 20 септември в Летния театър в старата столица ще бъде излъчен по един филм. „Ще представим заглавията „Калоян”, „Борис I”, „Търновската царица”, „Сватбите на Йоан Асен II” и „Крадецът на праскови”- емблематични филми за българската кинематография, свързани с историята на града или снимани в него. Надявам се да доставим удоволствие на гражданите. Вярно е, че филмите са стари, но малцина си спомнят кога за последно са ги гледали в лятно кино”, каза Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм”. Тя подчерта, че входът за прожекциите е напълно безплатен. Събитието е част от програмата за националните чествания на 830 години от въстанието на Асен и Петър.

Културният календар за отбелязване на Независимостта включва и истинска латино фиеста- атрактивните танцьори от „Ун бесо” през целия 19 септември ще веселят малки и големи в парк „Марно поле”. Семейни игри, демонстрация по капоейра, йога, фитбол, тае бо, зумба, урок по салса и концерт на горещата група включва програмата за цветното събитие. Същият ден от 11 до 18 ч. на Самоводската чаршия ще тече Училище по занаяти за деца и възрастни, след което започва ревю на автентични народни носии от цялата страна. На 19 септември от 17.30 ч. в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита изложбата „Цветовете на светлината”.

Следващият ден ще бъде посветен на децата. В парк „Марно поле” ще се проведе инициативата „Весело е в парка”, която включва магическо шоу, куклен театър, анимация и игри с награди. От 19 ч. любителите на хубавата музика ще могат да се насладят на концерт на средновековна музика, който ще се проведе на Царевец. Тогава пред публиката ще излязат групите „Ирфан” и „Кайно йесно слонце”.

Празничната програма на 21 септември ще започне с Международния фестивал на военните оркестри, който ще протече в Двореца на културата и спорта. Участниците ще дефилират по ул. „Васил Левски” същият ден от 18 ч. Гвоздеят за вечерта е 3D Mapping show „Величието на Асеневци”, което ще се излъчи в 21 ч. и 21.40 ч. От Общината обещават още по- атрактивен, доразвит и обогатен спектакъл. Програмата ще завърши в 22 ч. в търновски клуб с изпълненията на джаз трио „Sound Underground” от Флорида, САЩ.

Празничният 22 септември ще започне със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. Тя ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит с участието на квартет „Ангелски гласове”. По традиция следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ, военен ритуал за издигане на националния флаг, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта и празнично шествие до паметника „Майка България”. В обедните часове в центъра на града търновци и туристи ще видят шоу- спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните оркестри, както и концерт на любителски формации от града. През деня Регионалният исторически музей организира екскурзоводски тур „По стъпките на държавността”, като безплатен ще бъде входът за църквата „Св. 40 мъченици”, Царевец и музей „Нова и най- нова история”.

От 17 ч. пред сградата на Общината започва концерт на фолклорна формация „Канарите”. Час по- късно от театъра до Паметника на обесените ще се извие Голямото търновско хоро, което ще очаква всички граждани и гости. Кулминацията на празника започва в 19 ч. на площад „Цар Асен I” със строеви хватки с оръжие на възпитаниците на НВУ и тържествена проверка. Вечерта ще завърши с Аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина” и празнични илюминации.