Приключват ремонтите по училищата в Търговищко
Приключват ремонтите по училищата в Търговищко / Борислав Курдов
Приключват ремонтите по училищата в Търговищко
81532
Приключват ремонтите по училищата в Търговищко
  • Приключват ремонтите по училищата в Търговищко

Няма да има проблеми за нормалното откриване на учебната година в Търговищка област по отношение на традиционните ремонти, които се правят по време на лятната ваканция. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Дарина Димитрова.
Частични текущи ремонти се правят почти във всички общински и държавни училища в региона, а в пет от тях се работи по-сериозно. В Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг се извършват ремонти на покрива и отоплителната инсталация. Освен това по националната програма "Създаване на достъпна архитектурна среда" се изпълнява дейност за доставка и монтаж на платформено съоръжение. За дейностите тук са похарчени близо 60 000 лева от инвестиционната програма на Образователното министерство. Ремонтират се и коридорите на основно училище „Христо Ботев" в село Камбурово, община Омуртаг.
В СОУ „Васил Левски" в Опака се работи усърдно, като се предвижда дейностите да приключат в навечерието на първия учебен ден. Тук се извършва основен ремонт на тоалетните. Боядисват се цокли, подове и стени. Ремонтни дейности вървят и в училищните дворове на двете сгради. Проверява се зануляването на ел.инсталацията, подменят се лампи и осветителни тела. Освежителен ремонт се прави на спортната зала за гимназистите. Частично се поправя и покривът на двете сгради на училището. Поправя се парната инсталация.
От справката на Регионалния инспекторат става ясно, че в двете големи СОУ-та в Търговище също се вършат неотложни и освежителни ремонти. Дейностите и при двете трябва да приключат до края на тази седмица, а учители, родители и ученици спокойни да чакат училищния звънец. В І СОУ „Св. Седмочисленици" се прави топлоизолация на стаи, шпакловка на стени, грундиране и полагане на латекс, монтаж на нови ПВЦ-врати. Подменят се плочки в съблекалните и тоалетните, сменят се с нови вече изхабените тоалетни клекала, подменят се и тръби. За всичко това са похарчени около 80 000 лева от бюджета на училището. Във ІІ СОУ „проф. Никола Маринов" се ремонтира покривът - полага се нова хидроизолация, монтират се нови улуци, както и нова покривна изолация. Комините на парното се обшиват и им се поставят нови капаци. Тук ръководството на учебното заведение е вложило над 50 000 лева.
Общата стойност на ремонтните дейности в държавните и общинските училища в региона, направени по време на лятната почивка, възлиза на 225 000 лева, обобщи Димитрова.