Нова учебно-изследователска лаборатория в Русенския университет
Нова учебно-изследователска лаборатория в Русенския университет / netinfo

Утре в Русенския университет ще бъде открита нова специализирана научно-изследователска лаборатория по „Безжични технологии и радиокомуникации”. Тя се намира в зала 305 на 6-ти корпус и е резултат от изпълнението на дейностите по ПРОЕКТ № BG 051 PO001-3.3.06-0008 „Подпомагане израстването на научните кадри в инженерните науки и информационните технологии“ и ПРОЕКТ № BG161PO003-1.2.04-0011-С0001 „Развитие на приложните изследвания в Русенския университет”. Разположеното в лабораторията оборудване е производство на водещи световни фирми от областта на радиокомуникациите и е на обща стойност от 134 500 лв. Чрез откриването на тази лаборатория, Русенският университет се сдобива с нов модерен център за научни изследвания и провеждане на учебна дейност в изключително актуалната в наши дни област на безжичните комуникации.

Новата лаборатория разполага с няколко спектрални анализатора, векторен, кабелен и антенен анализатор, генератори на сигнали, осцилоскопи и реални изследователски макети за изследване на различни процеси по преноса на информация в аналоговите и цифровите безжични мрежи.

Получените резултати от експерименталните изследвания ще спомогнат за оптимизиране на комуникационните процеси в безжичните радиомрежи и ще предоставят възможност за професионално и научно развитие на преподаватели, докторанти,  специализанти и младите учени в университета. Закупените развойни среди и хардуерни компоненти ще се използват за изследване на процесите по предаване на данни в GSM мрежите, както и в мрежи, които са изградени по съвременните стандарти за безжични комуникации (като IEEE 802.11, IEEE 802.15, IEEE 802.16, IEEE 802.20, IEEE 802.22 и др.). Те ще бъдат и предпоставка за създаването на нови или модифицирането на съществуващите механизми и процеси от тези стандарти и прилагането им в практиката.

В рамките на стартиращата учебна година, закупеното оборудване ще се въведе поетапно в учебния процес и ще се използва за практически упражнения по редица дисциплини от бакалавърските и магистърските програми на Факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ към Русенския университет, както и за научни изследвания на докторанти от специалност „Комуникационни мрежи и системи“ и млади учени от катедра „Телекомуникации“ на университета.

Откриването на новата лаборатория стана възможно благодарение на желанието и активната работа на  колегите от катедра „Телекомуникации“: доц. д-р Георги Христов, доц. д-р Пламен Захариев, доц. д-р Нина Бенчева, гл.ас. д-р Иванка Цветкова и докторантите Дияна Кючукова и Свилен  Борисов.