Министърът на енергетиката провери готовността на ЧЕЗ за есенно зимния сезон
Министърът на енергетиката провери готовността на ЧЕЗ за есенно зимния сезон / Дима Кирилова,Дарик радио

Предстоящият есенно зимен сезон и сигурността на енергийната система обсъди на среща в ЧЕЗ Кюстендил енергийният министър Теменужка Петкова. Тя беше посрещната от областният управител Виктор Янев и кмета Петър Паунов.На срещата присъстваха още Петър Докладал - председател на Управителния съвет и Главен Изпълнителен Директор на ЧЕЗ България, екип от експерти на Министерството на енергетиката.
„Всички помним зимата на 2015 г. и големите снегове в началото на март, проблемите със скъсаните електропроводи.Тогава повече от 270 000 български граждани останаха без ток.Ние извлякохме своите проверки, направили сме своят анализ и това, което сме възприели като политика е да се действа превантивно", заяви министър Теменужка Петкова.
От днес от Кюстендил Министерството на енергетиката започва проверки, които ще продължат до края на септември, като обект на проверките ще са трите ЕРП-та, обекти в тях и ЕСО.Целта на проверките е да се види готовността на ЕРП-та за есенно зимния сезон.

 


„През другата седмица ще бъде обнародвана наредбата, която съдържа промени по отношение сервитутите на енергийните обекти.Съвместно с колегите от Министерство на земеделието и Министерство на регионалното развитие подготвихме промяната.Тя дава възможност на енергийните предприятия по тяхна инициатива да искат промяна в отстоянията по отношение на сервитутите те са увеличени, така че да не се повтарят инцидентите с паднали дървета и скъсани електропроводи", коментира още министър Теменужка Петкова.
Петър Докладал запозна министърът с извършената профилактика на съоръженията от електроразпределителната мрежа в област Кюстендил.ЧЕЗ е инвестирала 348 000 лв. в областта през първите 7 месеца от годината.Ремонтирани са два въздушни електропровода, монтирани са 6 бр. сигнализатори за земни и къси съединения, осъществена е планова профилактика на 304 трафопоста.