Националните есенни изложби започват в Балабановата къща
Националните есенни изложби започват в Балабановата къща / netinfo

Национални есенни изложби започват днес в Пловдив като част от Есенния салон на изкуствата.  Откриването е  18 часа в Балабановата къща.

Кураторският проект на изкуствоведа доц. д-р Галина Лардева включва изложби на девет селектирани български автори, работещи в страната и в чужбина и продължава концепцията  да се представят автори със съвременен подход, силно професионално присъствие на художествената сцена, млади и активно работещи в България и чужбина.

В Балабановата къща до края на месеца са подредени портретните рисунки на Ирина Георгиева, серията рисунки „Къща отвъд света“ на Кирил Чолаков и платната  с маслени бои на Трепка Петрова.

Къща Хиндлиян представя скулптура на Йоханнес Артинян и Илко Николчев, графика на Камен Старчев и живопис на Искра Благоева.

Творбите на Саркис Нерсесян (скулптура) и Миглена Йончева- Николова (живопис) можете да видите до края на септември в Къщата на мексиканското изкуство.

Тази година се работи върху темата Ан пасан / En passant . Това е концепция, която избира да мисли изящните изкуства като територия на преминаването: взаимно преминаване между различни визуални образи, но и също между обекти и субекти на изкуството.

Национални есенни изложби в Стария Пловдив се провеждат от 1967 г., като с времето са успели да се наложат като една от най-авторитетните цялостни прояви в областта на съвременното визуално изкуство у нас. Основна цел на събитието е чрез широко обществено и професионално фокусиране да се провокира дискусия относно представите и очакванията в съвременното визуално изкуство, да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като при това отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на общата концепция.