Фестивалът TheatAir  - клоунади, огнено шоу и воден театър
Фестивалът TheatAir - клоунади, огнено шоу и воден театър / netinfo
Виктор Бойчев за TheatAir
81471
Виктор Бойчев за TheatAir
  • Виктор Бойчев за TheatAir

Клоунади, акробати и актьори от театъра на огъня, сенките и водата ще участват във фестивала TeathAir   от 3 до 6 септември в Пловдив. Програмата на открито е безплатна за всички и е част от куклено-театралния фестивал „Двама са малко, трима са много“.

В продължение на 4 дни ще има 44 представления. Повечето от тях са на открито в центъра на града, но има и паралелна програма в Кукления театър, съобщи неговият директор Виктор Бойчев.  Фестивалът  вече излиза и  извън централната част на града със инициативи в районите „Тракия“, „Северен“ и „Западен“. Гостуват артисти от Испания, Белгия. Италия и Унгария.

Още на 2 септември е премиерата „Децата на Хамелн“. Спектакълът на Кукления театър в Пловдив е  по стара немска легенда.

Същата вечер по Главната улица можете да видите и  италианският артист Уннико, който ще забавлява минувачите с клоунада с кученцето Спанк.  От Италия, за , за да изнесе улично шоу с марионетка, идват още  кукловодът Теодор Борисов и Маг Фофичино с огромни сапунени мехури. Унгарското присъствие   е на Андраш Ленарат, който омагьосва зрителите  със спектакъл в шепа.  Испанците от трупата Кал у Канто примамват вятъра с кукли-хвърчила, които оживяват над главите на хората. Белгийката Жералдин Доре участва със спектакъла „Крайбрежие“, който е без думи, но с помощта на една рибка

На 3 и 5 септември при езерото с мечката в Цар Симоновата градина може да види спектакъла „Райската птица“ на Малък куклен театър „Слон“. Това е първия за България и Европа воден куклен театър, характерен за делтата на Червената река във Виетнам.

На 5 и 6 септември от театъра на огъня и сенките Fireterса подготвили атрактивно огнено шоу и шествие на кокили.  През четирите дни на фестивала около Джумая Джамия ще забележите и живата статуя Ащон Ка.