ГЕРБ срещу ГЕРБ-ери на изборите в Пловдив. Всички с една кауза - Пловдив 2019
ГЕРБ срещу ГЕРБ-ери на изборите в Пловдив. Всички с една кауза - Пловдив 2019 / netinfo
ГЕРБ срещу ГЕРБ-ери на изборите в Пловдив. Всички с една кауза - Пловдив 2019
81455
ГЕРБ срещу ГЕРБ-ери на изборите в Пловдив. Всички с една кауза - Пловдив 2019
  • ГЕРБ срещу ГЕРБ-ери на изборите в Пловдив. Всички с една кауза - Пловдив 2019

Представителите на всички политически сили в Пловдив, които дават заявка за участие в местните избори тази есен, се обединяват около каузата, че титлата Европейска столица на културата 2019 г. трябва да се докаже и да спечели за града ни максимално дивиденти за развитието и популяризирането му като атрактивна туристическа дестинация – това ще е задължителният приоритет за следващия кмет, без значение от коя политическа сила е той, показа проучване на Дарик.

Другите проекти,  около които се обединяват почти всички политически сили, по които трябва да работи следващото управление на града и които трябва да се реализират възможно най-скоро са водният проект, пречиствателната станция и  изграждането на  Южния обходен колектор.

Петима са обявилите се официално до момента кандидати за кмет на Пловдив, между които ще избираме на 25 октомври, когато ще се проведат местните избори и референдумът за електронното гласуване.

Борбата ще се води между двамата бивши областни управители – сегашният кмет Иван Тотев и баскетболният ни национал - Здравко Димитров; лидерът на “Съюз за Пловдив” - Дани Каназирева, която е и единствената дама - кандидат за кмет на града; лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов,  обявен официално преди ден, и бившият кмет Славчо Атанасов, чиято цел е да се бори с Тотев за реванш.

С изключение на Георги Гергов, политическата кариера на всички останали кандидати за поста са свързани с ГЕРБ. Дани Каназирева бе изгонена от ГЕРБ през юли 2010 г., заради непримиримостта си с някои от решенията на местно ниво, а Здравко Димитров бе изключен от парламентарната група на ГЕРБ това лято, след като обяви, че ще се яви като независим кандидат за кмет. Славчо Атанасов стана кмет на Пловдив през 2007 г. с изключителната подкрепа на Бойко Борисов и гласовете на ГЕРБ в града.

Основните противоречия между кандидатите за кмет и подкрепящите ги политически сили са свързани с разширяване границите на града и дългогодишния казус с присъединяването на Общините Родопи и Марица, с изграждането на Втория гребен канал и Стадион “Пловдив”.

Много от тях са на мнение, че Пловдив трябва да бъде водещ в класацията по спечелени европроекти и че трябва да има повече прозрачност при обществените поръчки.

Лидерът на Съюз за Пловдив - Дани Каназирева, която е единствената дама - кандидат за кмет, обещава да прекъсне  “дълговата спирала”, в която, по думите й, Пловдив се върти. Приоритет за Каназирева ще e и привличането на истински компетентни хора в управлението.

Сегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за втори мандат Иван Тотев отчита важността на най-големите проекти, които вече са реализирани от неговия екип и са видни за всички. Който и да е следващият кмет, той не може да работи без стабилен бюджет и подкрепата на мнозинството в общинския съвет, защото обемът от работа ще бъде много, коментира Тотев пред Дарик. Toй  смята, че е време да се присъединят крайните квартали към града и да се пристъпи към промяна на общия устройствен план на Беломорски, Остромила, Терзиите и Гаганица.

Сегашният кмет на район „Централен“ и лидер на "Кауза Пловдив" Георги Титюков обяви официално и отново подкрепата си за Тотев. Пред Дарик радио обаче той заяви, че един от приоритетите в развитието на града е присъединяването на общините Родопи и Марица и развитието на Индустриалните зони в тях.

Здравко Димитров е категоричен, че първо трябва да се направи ОДИТ на Община Пловдив, за да е наясно следващият кмет какво е реалното й финансово състояние, след което да може да определи приоритетите си на управление. Трябва да се върне доверието в местната власт и да се съживи местния бизнес, коментира още пред Дарик Здравко Димитров.  По думите му е крайно време обществените поръчки да се печелят без скандали, а всички важни за града решения да се обсъждат с гражданските сдружения, браншовите организации и бизнеса.

След дълго колебание Реформаторите в Пловдив застанаха зад кандидатурата на Здравко Димитров. В началото на лятото СДС искаха да подкрепят Иван Тотев, а ДСБ и ДБГ - Славчо Атанасов. След обявяването на Здравко Димитров обаче – решението им коренно се промени.  Превръщането на Стария град в “златната кокошка” на Пловдив, насърчаване на икономиката и на желанието на младите хора да останат тук, са основните политики - приоритет за реформаторите, коментира пред Дарик лидерът на ДСБ Пепа Деведжиева.

За БСП и шести в листата за Общински съветници, отговарящ за общинската собственост, стопанските дейности и европрограмите, Николай Радев, изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-та и всичко свързано с това отличие, е основната задача за управлението, без значението кой ще е кметът през следващите 4  години. Освен развитието на туризма социалистите ясно чертаят още три главни приоритета: Развитието на IT технологиите и обучението на млади специалисти, стабилизиране на Общинското здравеопазване и превръщането на Пловдив в предпочитан  университетски град.

Само със собствени средства Пловдив не може да постигне всичко това, което е необходимо, за да се развива  в правилната посока като модерен европейски град, естествена столица на културата на България и европейска столица на културата през 2019 г., смятат от партията на Георги Първанов.

90% от проектите в града се изпълняват от 1-2 фирми, което води до нестабилна бизнес среда, коментира пред Дарик областният координатор на АБВ Валентин Маринов. Все още се очаква от АБВ да обявят своето решение за местните избори - най-вероятно те ще подкрепят някой от обявените вече кандидати.

В подобна позиция са и от Движение 21, които също не са обявили решението си за Пловдив. Пред Дарик лидерът на партията Татяна Дончева коментира, че пловдивчани са снижили критериите и изискванията си към управляващите. През следващите 10 години основната задача на кметския екип тук трябва да бъде насърчаване на инвестициите, защото  стандартът на живот, в сравнение с останалите големи градове в страната, е с над 30% по-нисък, заплащането на работния труд - също, коментира Лидия Чорбанова, председател на контролната комисия на партията.

Бившият кмет Славчо Атанасов, който също ще се бори за втори мандат, остана без подкрепата на нито една политическа сила извън Патриотичния фронт. Сега му остана да залага на по-здрави обувки и (поне) на твърдото ядро избиратели, от гласувалите за него през есента на 2011г. (когато загуби с малко повече от 2000 гласа).

Той и хората на Бареков са единствените, които смятат, че има шанс да се възстанови тролейбусният транспорт в града. Въпросът е дали при формулата, която предлагат, няма да се стигне до там, че с общински средства ще се подпомага частния бизнес на превозвача, тъй като Общината не притежава тролейбусен парк.

От ББЦ трябваше да обявят решението,  кой от кандидатите ще подкрепят, до края на юли, но все още и те изчакват.

Адвокат Дяков Дяков, който ще води листата за общински съветници смята, че следващият кметски екип трябва да построи поне по още една детска градина във всеки район на града.  От партията на  Бареков, които също се надяват на няколко места в новия общински съвет,  ще настояват да се инвестират средства в подземни и надземни паркинги - разрешаването на проблема с паркирането в града трябва да е една от основните задачи на новия кмет.

Все още не е ясна официално и позицията на Атака, но вероятно те също ще застанат зад кандидатурата на Здравко Димитров. Според общинския съветник Руси Панчев Пловдив на първо място има нужда от по-прозрачно управление.  Два са основните приоритета за Атака - развитието на икономиката и по-добра социална политика.

Поведението на ДПС остава доста неясно в момента - очакваше се те да подкрепят сегашния кмет и кандидат за втори мандат Иван Тотев, но поведението им през последните седмици е в полза на Славчо Атанасов. Според бившия независим кандидат за кмет, сега депутат от ДПС, Венцислав Каймаканов основните приоритети за Пловдив са  туризма, образованието, културата, икономиката и спорта.

Още коментари и позиции по темата може да чуете от предаването Дарик кафе (в прикачения звуков файл).