Заради  хепатита, Свят без граници при казанлъшките роми
Заради хепатита, Свят без граници при казанлъшките роми / netinfo

Съвместна проверка на експерти от Районната здравна инспекция в Стара Загора и неправителствената организация "Свят без граници" ще има в Казанлък, в понеделник, 10 август. Лекари и работещи в неправителствения сектор ще се запознаят на място със ситуацията в ромската махала на Казанлък, след като стана ясно, че от 14 май до края на юли в махалата е констатирано увеличение на болните от вирусен хепатит, тип А. Основно болните в 91% от всички случаи са деца от 1 до 9 години. Има отделни случаи и на болни младежи до 19 години, съобщи Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Инспекцията .


За времето от средата на май до 30 юли болните в "Кармен са общо 34. След тази дата няма нови регистрирани случаи на хепатит в махалата.В нито един от констатираните до момента случаи не е завършил фатално
Пет от случаите на вирусен хепатит, са на деца от „Кармен", посещаващи 3 детски градини в района около ромската махала. Във всички тях е обявена карантина, в съответната група, от която е болното дете. Здравната инспекция е взела всички необходими мерки, направени са и указания за неотложните действия на персонала в засегнатите детски градини. В групите, в които са констатирани случаите е предписана 45 дневна карантина, а всички деца преминават ежедневен филтър и са под непрекъснато лекарско наблюдение. На контактните са поставени инжекции гамаглобулин. Нужните количества от препарата са доставени ина двамата лични лекари, обслужващи населението на ромския квартал.
Общината в Казанлък е изпълнила направените предписания от Здравната инспекция за дезинфекция на контейнерите около и във квартала.


От РЦИ в Стара Загора са подготвили специални брошури, които ще се разпространяват както в "Кармен", така и на други места в града, с цел гражданите да се запознаят с рисковете от това заболяване и начините за предпазване.
Извън ситуацията в ромската махала, която вече е овладяна, от Инспекцията определят ситуацията със заразните заболявания в региона, като нормална за този период на годината.