Продава се къщата на Троцки край Истанбул
Продава се къщата на Троцки край Истанбул / снимка: Guliver/Getty Images

Бившата къща на руския революционер Лев Троцки на остров Бююкада с осемнадесет стаи, пет бани и обширен терен, се продава, съобщава АФП.

Според публикуваната обява във в. „Хюриет” обширното жилище на площ 950 кв.м край Мраморно море търси купувач срещу 4,4 млн. долара.

Построената преди 150 години къща е на три етажа с терен от 3600 кв.м. Създателят на Червената армия се настанява на Бююкада - най-големият от Принцовите острови, през 1929 г. Бившият революционер е живял там четири години, след като първата му къща, пак на остров Бюкада изгоряла. Сградата е занемарена и се нуждае от основен ремонт. Тя няма и отопление, уточнил за АФП бившият кмет на острова Мустафа Фарсакоглу.

Не за пръв път се прави опит да се продаде тази къща, но според агент по недвижимите имоти никой не иска да я купи. Нейният собственик, гражданин на Истанбул, не е извършил необходимата поддръжка.

Прогонен от СССР от Сталин, Лев Троцки е отпратен в Турция, където остава няколко години, след което заминава за други страни. Той е убит в Мексико през 1940 г.

Източник: БГНЕС