Стартира 19-то издание на Панаира на занаятите
Стартира 19-то издание на Панаира на занаятите / DarikNews.bg, архив

От днес до 21 август във Варна ще се проведе 19-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Панаирът ще бъде в Морската градина, където майстори от цялата страна ще представят българската история и традиции.

„Жителите и гостите на Варна може да наблюдават, изучават и изпробват най-различни занаяти и да усетят тръпката да твориш с ръце и любов така, както са го правили старите майстори. Сърцето на панаира са именно майсторите. Те ще ви посрещнат с усмивка, ще разкажат за своето изкуство, ще позволят да разгледате прекрасните им творби. Някои от тях са нови в занаята, други са потомствени майстори, продължили направеното от бащи и деди. Работят с глина, дърво, мед, стъкло, рисуват, тъкат, коват, везат. Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни“, обясняват организаторите на панаира.

Предвижда се и през тази година ученици от с. Кунино отново да демонстрират уменията си. В панаира участие ще вземе и италианският консул за Варна и Бургас Антонио Таркуинио, който ще представи свои изделия от стъкло и метал. Участие са заявили и иконописци, керамици, автори на кожена пластика, дърворезбари, бижутери, майстори на рисувана коприна и стъкло.

Тази година конкурсът за млади автори ще се проведе по различен начин, като в специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени номинираните творби на участниците. Те ще бъдат в две направления: „Живопис и графика“ и „Скулптура“.

Жури в състав: носителите на Награда „Варна” - Марина Русева и Венцислав Марков, както и организаторът на панаира Веселина Савова, ще определят победителите в конкурса за млади автори. В изградената сувенирна палата жителите и гости на Варна ще могат да гласуват за най-добрия сувенир. Първите 15, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени на пресконференция на 19 август, на която журналистите и операторите ще определят кои ще са победителите в конкурса „Сувенири”.