Община Сливен ще осигури топъл обяд на 100 социално слаби през зимата
Община Сливен ще осигури топъл обяд на 100 социално слаби през зимата / Дарик Сливен, архив

100 жители на Сливен в тежко социално положение ще получават топъл обяд през зимния сезон. Тази дейност е част от  проект, който община Сливен ще реализира по Оперативна програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за 2015 - 2020 г. Проектът на общината ще стартира реално през месец септември тази година. Предвижда се, чрез кухнята на Домашен социален патронаж да осигурим топъл обяд за 100 жители на Сливен, които са изпаднали в неблагоприятно социално положение.

Първоначалният период за изпълнение е до края на годината, като има възможност по оперативната програма, при успешно изпълнение на дейностите, автоматично да продължи и от 1 януари.

Досега общината е изпълнявала проект „Обществена трапезария” по фонд „Социална закрила” и „Топъл обяд” е продължение на този вид грижа за социално слабите граждани

Община Сливен кандидатства и по програма „Старт в кариерата”. Чрез нея се дава възможност за работа в публичната администрация на млади специалисти до 29-годишна възраст без стаж. Разпределението на младежите става по квота чрез Агенцията по заетостта. Традиционно община Сливен получава най-голямата квота.  Програмата ще стартира през януари 2016 г., като младежите ще работят девет месеца на пълен работен ден в различни сектори на администрацията.