Богданов се срещна с почетния консул на България в Румъния
Богданов се срещна с почетния консул на България в Румъния / ВМРО Враца

Народният представител от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Богданов проведе среща с почетния консул на България в Румъния г-н Георге Наков. Срещата се състоя в Народното събрание и беше посветена на проблемите с получаването на българско гражданство от представители на българската общност в Румъния.
Георге Наков е замистник-председател на Съюза на банатските българи и кмет на най-голямото българско село в Румъния - Стар Бешенов. Като почетен консул, той отговаря за окръзите - Тимиш, Арад, Караш Северин и Хунедоара, където живеят няколко хиляди българи католици, преселили се в Банат след Чипровското въстание.

Двамата поставиха проблемите на банатските българи пред председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, пред председателя на парламентарната комисия, отговаряща за сънародниците ни зад граница г-н Румен Йончев и пред представители на съвета по гражданство. В момента 42-ма българи от района на Стар Бешенов са подали молби за българско гражданство. Въпреки, че са завършили училище, официално признато от МОН като българско, кръстени са в българска църква, имат удостоверения от ДАБЧ за български произход, Министерството на правосъдието не намира това за достатъчни доказателства за българският им произход и бави произнасянето по молбите.

След парламентарно питане на Красимир Богданов до министър Христо Иванов, въпросът беше „раздвижен" и от правосъдното министерство изискаха още документи. Предстои да бъдат издадени удостоверения за български произход от почетния консул в Румъния, с което проблемът ще бъде решен.

Друг важен въпрос по който беше дискутирано е изработването на копие на прабългарското съкровище от Над Сент Миклош/дн. Сан Николае Маре/, което да бъде експонирано в местния музей и да напомня за българското културно-историческо пространство. Във връзка с това се проведе среща с г-н Иван Лишков, председател на сдружение „Бъдеще в миналото", който съдейства за изработването на съкровището.
Срещите са продължение на контактите между Богданов и банатските българи, установени в края на миналата година при посещението му заедно с представители на читалището от с. Бърдарски геран и членове на областното ръководство на ВМРО в Стар Бешенов.

Наков представлява българите в Румъния на конференция посветена на българите зад граница, която се проведе на 1 юни във Враца. В нея участие взеха и българи от Македония и Албания. През месец юни се проведе нова среща, при посещение на парламентарна делегация в Букурещ, където Богданов се срещна с българските организации от цяла Румъния. В началото на септември, Георге Наков ще бъде изслушан от парламентарната комисия по политиките за българите зад граница.