Роми пребиха кон в Шекер махала (ВИДЕО)
Роми пребиха кон в Шекер махала (ВИДЕО) / screenshot/YouTube

Жестоко отношение спрямо животно в Пловдив потресе случайни минувачи. В социалната мрежа се появил клип, който показва как роми от пловдивската Шекер махала пребиват на улицата кон, съобщава trafficnews.bg.

Насилието над животни рано или късно се пренася върху хората

Конят, който е бил впрегнат в каруца, най-вероятно е паднал на пътното платно заради високите температури и преумора. В продължение на повече от половин час животното било налагано със сап на брадва, разказват очевидци.

Сигнал в полицията подали случайни минувачи. Агресивните роми обаче отказали да обяснят защо бият животното и спрели с побоя едва след пристигането на органите на реда.

Полицаите обаче не могат да отнемат животното от собствениците му, защото няма обособен паркинг за репатриране на животни. Очаква се такъв да бъде създаден след сформирането на зоополиция.

Създаването на зоополиция беше потвърдено в началото на юли от евродепутатът Емил Радев. От МВР разпоредиха да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни. Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.

За новите звена, които да разследват престъпленията срещу животни, ще се ползва човешкия ресурс на МВР и няма да има нужда от допълнителни средства. Евродепутатът от ГЕРБ обясни, че  ще бъде заимстван холандският модел.