Емил Радев: Насилието над животни рано или късно се пренася върху хората
Емил Радев: Насилието над животни рано или късно се пренася върху хората / ПП ГЕРБ

Възможността за създаване на зоополиция в България беше сред темите, които евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев обсъди с жители на варненския район „Владислав Варненчик”.  Срещата се проведе по инициатива на районния ръководител на ГЕРБ във „Владиславово” Николай Костадинов.

„Практиката ни показва, че тези, които извършват насилие върху животни, рано или късно пренасят своята агресия върху хора”, коментира Радев. Той сподели, че мъжът, нападнал две жени в Аврен през уикенда, е същият,  от когото евродепутатът купи малтретирания кон Уолтър.

Случаят с животното стана известен, след като англичани, живеещи в общината, подадоха сигнал в Европейския парламент. За да спаси кончето от системно недохранване и от жестокостта на стопанина му, Емил Радев купи Уолтър и го дари на английското семейство, което се застъпи за него.

„Преди време в телефона на осъден за зверско убийство бяха намерени стотици снимки на измъчвани котки”, припомни евродепутатът. Той представи вижданията си за предотвратяване на бруталните случаи на насилие върху животни чрез създаването на зоополиция. „Пилотно тя би могла да заработи в големите градове, където има общинска полиция. В Холандия например зоополицаите са  униформени полицаи. Те изпълняват съответните функции, но са обучени от природозащитни организации как да реагират и при евентуални инциденти, породени от агресия върху животни”, разясни Емил Радев. Той бе категоричен, че когато се борим срещу насилието над животни, всъщност спасяваме и хора.

С жителите на „Владиславово” евродепутатът обсъди и темата за бежанците, като постави акцент върху своето предложение да се въведе задължителен за всички страни в ЕС механизъм за разселване на бежанци на квотен принцип. „Идеята е подходът на разселване да бъде съобразен с територията и икономическото състояние на държавите, с нивото на безработица, с Брутния вътрешен продукт”, изтъкна Радев и увери, че на фона на очакваните нови бежански вълни България може да разчита на подкрепа от страна на европейските институции.

Евродепутатът подчерта и значението на гласувания в Комисията по правни въпроси към ЕП доклад за опростяване на съдебните производства по отношение на исковете с малък материален интерес.

„Надявам се промяната да стане факт до края на годината. Тя ще позволи на европейските граждани да си вземат неполучени суми до 5000 евро, дължими включително и по трудови договори, без да се налага да ползват скъпи услуги на адвокати в съответната страна-членка на ЕС. Ще бъде достатъчно да попълнят унифицирана бланка, която да подадат на родния си език и в съда на държавата, където живеят”, посочи Емил Радев.

Той изтъкна усилията, които полагат всички български евродепутати, за да може страната ни да стане пълноправна част от Шенген и отговори на редица въпроси, свързани с енергийната диверсификация, съдебната реформа, възстановените отношения на страната ни с международните партньори.