Темата с конституционните промени пое в различни посоки
Темата с конституционните промени пое в различни посоки / снимка: БГНЕС
Темата с конституционните промени пое в различни посоки
81082
Темата с конституционните промени пое в различни посоки
  • Темата с конституционните промени пое в различни посоки

Патовата ситуация за управляващите около съдебната реформа продължава. Продължават политическите срещи на премиера Бойко Борисов за правилния ход в посока подкрепа на промените. Днес Борисов разговаря с парламентарните сили, но до резултат не се стигна.

От ранните часове министър-председателят се срещна с ръководствата на БСП, БДЦ и Патриотичния фронт. Паралелно с тях реформаторите разговаряха с ДПС. Социалистите затвърдиха позицията си против промените.

„Още в края на януари, когато се обсъждаше стратегията за реформа в съдебната власт, ние ясно заявихме, че подкрепата не е основание да се правят конституционни промени, без преди това да е направен един много сериозен анализ. След разговора заявихме готовността ни точно по такъв начин, когато политическата отговорност на отделните партии надхвърлят техния тяснопартиен интерес, от тук насетне да продължим анализа, включително и възможни действия по промени във законодателството, а ако се наложи и се констатират сериозни конституционни пречки, и в Конституцията”, заяви лидерът на социалистите Михаил Миков.

Управляващи и опозиция в опит да стигнат до общо решение за съдебната реформа

След тази среща премиерът Бойко Борисов хвърли топката в полето на коалиционните си партньори от Реформаторския блок и призна, че се чувства подведен.

„Бях подведен, че много работа се е свършила, но всъщност се оказа, че през тези месеци само сме се информирали за това какво искаме да правим и за добрите ни намерения, а повече се е политиканствало”, допълни премиерът.

И докато тонът на Борисов към реформаторите се втвърди, този на съпредседателя на блока Радан Кънев омекна към ДПС. „Търсим вариант за сближаване на позицията по отношение промяна в Конституцията. Предстоят много тежки разговори  нашия политически формат”, обясни Кънев.

Последва нова среща между всички парламентарни сили и премиера. Час и половина след началото Борисов съобщи, че единствено реформаторите не  са съгласни с варианта на ДПС, призова ги да вземат решение, но нямало да допусне да им се оказва натиск. След това защити и правосъдния министър Христо Иванов.

„От негово име ходя да се разправям вече дни наред. Така че го правя заради него, той сам не може да се оправи, видно е”, заяви премиерът Борисов.

Радан Кънев смекчи тона към ДПС относно промените в Конституцията

До петък ще има още много срещи и не се знае какво ще влезе в зала и какво ще се гласува. Депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски обясни, че той и колегите му ще се съберат и ще решат по-късно днес какво ще подкрепят. Те обаче ще пазят в тайна решението си до утре, когато отново в 8.30 ч. ще има председателски съвет.

„Ако се получи съгласие около друг законопроект, той ще бъде внесен с повече от 180 подписа. Възможно е първият да остане и да се обсъждат заедно. След като мине първо четене, се прави питане до Конституционния съд това, което е минало в първия законопроект, дали е конституционно съобразно и ако Конституционният съд каже това не е конституционно съобразно, да се съобразим с това, което казва Конституционният съд между първо и второ четене. БСП е против всичко. Ако не постигнем консенсус за нов законопроект, в петък си гласуваме ние и ГЕРБ този, той не минава и после 6 месеца не говорим по темата”, обясни Зеленогорски.

По-късно през деня правосъдният министър Христо Иванов лаконично обясни, че му предстои разговор с премиера на въпрос дали ще си подаде оставката.