Управляващи и опозиция в опит да стигнат до общо решение за съдебната реформа
Управляващи и опозиция в опит да стигнат до общо решение за съдебната реформа / снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и БСП не се разбраха за съдебната реформа
81071
Бойко Борисов и БСП не се разбраха за съдебната реформа
Премиерът се оплака от манипулации в медиите
  • Бойко Борисов и БСП не се разбраха за съдебната реформа
  • Премиерът се оплака от манипулации в медиите

Продължават политическите срещи на премиера Бойко Борисов с парламентарните сили за подкрепа на съдебната реформа. От ранните сутрешни часове министър-председателят се срещна с ръководствата на БСП, БДЦ и Патриотичния фронт. Ще се съберат ли нужните депутатски гласове, за да мине съдебната реформа, или патовата ситуация на управляващите продължава?

БСП няма да подкрепи управляващите за съдебната реформа. Премиерът Бойко Борисов се срещна с лидера на социалистите Михаил Миков.

„Още в края на януари, когато се обсъждаше стратегията за реформа в съдебната власт, ние ясно заявихме, че подкрепата не е основание да се правят конституционни промени, без преди това да е направен един много сериозен анализ. След разговора заявихме готовността ни точно по такъв начин, когато политическата отговорност на отделните партии надхвърлят техния тяснопартиен интерес, от тук насетне да продължим анализа, включително и възможни действия по промени във законодателството, а ако се наложи и се констатират сериозни конституционни пречки, и в Конституцията", заяви Миков.

Христо Иванов: Предстои ми разговор с Борисов

Премиерът хвърли топката в полето на коалиционните си партньори от Реформаторския блок и призна, че се чувства подведен:

„Господин Миков аргументирано ми каза защо са против, защо това, което предлагаме, не отговаря на куп въпроси. Моите аргументи са, че в закона след това ще бъдат артикулирани и техният отговор беше: Когато го направите, сме готови да говорим. Тоест малко бях подведен, че много работа се е свършила, но всъщност се оказа, че през тези месеци само сме се информирали за това какво искаме да правим и за добрите ни намерения, а повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят. Защото с нищо от това, което господин Миков ми зададе като въпрос как ще решим с това, което предлагаме в момента, аз не мога да му отговоря, освен с едно - кадровото израстване на съдиите и прокурорите", допълни от своя страна премиерът.

След съвместната среща, премиерът се оплака от манипулации в медиите и се скара на т.нар. „бухалки":

„Аз искам много внимателно и с голяма молба към вас, особено към тези медии-бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони на година взимаха като посредници на границата на България и Русия от газа и които много услужливо техните вестници стоят така в сутрешните блокове, че да се виждат най-много. Вчера категорично защитих идеята на два въпроса, че настоявам съдиите да се избират от съдии, прокурорите от прокурори, а не общият форум да ги утвърждава. Цяла сутрин слушах обратното. В медиите-бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение. Това искам да го знаете. И ако сте коректни медии, да го подчертаете", каза още Борисов.

След разговорите със социалистите Борисов се срещна с БДЦ и Патриотичния фронт. От името на БДЦ заместник-председателят на парламента Явор Хайтов каза, че ще подкрепят декларацията, с която утре парламентът ще разпише трите консенсусни промени в конституцията. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви след срещата си с Борисов, че иска спешен извънреден председателски съвет.

Тази среща на ръководствата на всички парламентарни сили, с участието на премиера, вече започна. Към този час в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева управляващи и опозиция се опитват да стигнат до общо решение.

Радан Кънев смекчи тона към ДПС относно промените в Конституцията

Междувременно Реформаторите се срещнаха с ДПС. След разговорите лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да говори пред медиите с мотива, че бърза за председателски съвет, а съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев смекчи тона към ДПС.