Радан Кънев смекчи тона към ДПС относно промените в Конституцията
Радан Кънев смекчи тона към ДПС относно промените в Конституцията / снимка: БГНЕС, архив

Реформаторите се срещнаха с ДПС, за да обсъдят промените в Конституцията. След разговорите лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да говори пред медиите с мотива, че бърза за председателски съвет, а съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев смекчи тона към ДПС.

„Търсим варианти за сближаване на позициите по отношение на промяната в Конституцията. Има такава възможност, но предстоят много тежки разговори в нашия политически формат, в председателския съвет, както и в групата на Реформаторския блок. След това очевидно нов кръг на разговори с ДПС. Става дума за ново предложение, което предпочитам да не обсъждам. Смятам, че публично обсъждане ще намали рязко шансовете за постигане на съгласие. Не обсъждаме изтегляне на проекта. Не е това въпросът", коментира Кънев.

„Има предложение от вчера на ДПС за нов законопроект. Това предложение е на масата. В процес на преговори, докато не се стигне до съгласие, всичко е на масата. И нашите най-радикални виждания продължават да са на масата. Ние не сме оттеглили нищо от тях. Просто търсим възможност за компромис. Така че ако се втвърдят позициите, ние отново ще търсим прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет, явно гласуване и всичко, което смятаме за най-радикално. Ако има сближаване на позициите, всеки от някъде се отдръпва", допълни Кънев.