Полицаите на опреснителни курсове как се слагат белезници без бой
Полицаите на опреснителни курсове как се слагат белезници без бой / снимка: БГНЕС, архив

МВР ще организира допълнително обучение на полицаите как да прилагат техники за задържане. Това каза в интервю пред "24 часа" вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. В сряда премиерът Бойко Борисов нареди униформените да преминат отново курсове как да арестуват без насилие.

Борисов към Бъчварова за клиповете: Уволняваш без изобщо да има коментар

Мерките са заради клип, който показа как 4-ма полицаи бият момиче и момче при арест в центъра на София.

"Не бягам от отговорност, но тези кадри са снимани, когато не съм била министър", заяви Бъчварова. Според нея тези записи се използват за атака срещу ръководството на МВР.

Бъчварова проверява и сигналите за полицейски произвол, за да се направи извод дали кадрите от клипа са изключение, или практика.

Брутален случай на полицейско насилие над младежи (ВИДЕО)

Предаването „Господари на ефира" по Нова телевизия излъчи любителски видеоклип, в който се вижда как полицаи спират момче и момиче за документна проверка. След кратка размяна на реплики с двамата младежи полицаите ги нападат. Момичето е повалено на земята и многократно блъскано, ритано и обиждано.

Случаят е от 19 декември 2014 година, а полицаите, които нанасят побой над младежите, са служители в столичното Първо районно полицейско управление. Срещу четиримата униформени започна дисциплинарно производство за упражняване на прекомерна сила при задържането на младежите. Те са временно отстранени от длъжност.