Борисов към Бъчварова за клиповете: Уволняваш без изобщо да има коментар
Борисов към Бъчварова за клиповете: Уволняваш без изобщо да има коментар / снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов определя като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Това става ясно от снегормата на правителственото заседание.

Изказването на премиера е във връзка с излъчените в последните дни видеозаписи. По неговото мнение независимо кога са правени, кадрите показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

Брутален случай на полицейско насилие над младежи (ВИДЕО)

„Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", посочва премиерът и иска най-строги санкции за нарушенията.

Сирийски сайт показа как наши граничари малтретират бежанци

Коментарът му е направен в края на правителственото заседание, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова докладва за течащите проверки по двата случая. Тя посочва, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призовава да се запази уважение към полицейските служители. „Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочва Бъчварова.

Вижте стенограмата от правителствено заседание по темата

След като Бъчварова предоставя подробна информация пред премиера и министрите по повод разпространените клипове, Борисов се обръща към нея с думите, че има пълното разбиране и подкрепа чисто политически, но професионално – трябват незабавни действия.

"Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред”, казва премиерът и допълва: „Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!”

Премиерът заявява, че каквито и да са проверките, от това, което е видял, "това не може да бъдат служители на полицията". „Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално”, обяснява Борисов.

Премиерът се обръща към своя заместник и вътрешен министър с думите, че доколкото я познава, ще приложи цялата строгост на закона. „Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата”, казва той.

Борисов съветва Бъчварова: „Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти”.