Юни беляза рязко намаляло темпо на реформаторския устрем
Юни беляза рязко намаляло темпо на реформаторския устрем / снимка: БГНЕС

Юни беляза рязко намаляло темпо на реформаторския устрем от предходните седмици, според редовния месечен анализ на Института „Иван Хаджийски” за отминаващия политически месец. Налице е консолидация на противниците на реформените пакети в повечето направления, смятат анализаторите.

В съдебната сфера прокуратура, ВСС и Инспекторат на ВСС застанаха категорично срещу идеите на министър Иванов както за промени в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт, в здравната сфера отдавна натрупалите се възражения срещу идеите на министър Москов достигат и управляващото мнозинство, консолидирана съпротива на бизнеса срещу новите цени на тока отлага влизането им в сила, посочват те.

Борисов постепенно успя да си извоюва еманципирана роля в собственото си управление и така да придобие максимална свобода на действие без оглед на каквото и да било съобразяване с партньори, коментират от Института.

Анализаторите отбелязват, че последният месец е бил белязан от етническо напрежение и допълват, че това е подводен камък, чиято тежест не бива да се игнорира. Според тях предпазливите реакции на Борисов показват, че той съзнава рисковете на ситуацията.

Вътрешното разделение в РБ, което е очакван елемент, доби нови форми, отчитат още от „Иван Хаджийски”. Ако преди се говореше за две обособени течения, условно представлявани от ДСБ от една страна и СДС/ДБГ - от друга, то вече дори СДС изглежда като отделна, трета писта, със собствени отношения с ГЕРБ,  коментират те.

Политическият процес предоставя на БСП възможността да се утвърди като алтернатива на управлението, но вътрешните противоречия й пречат да капитализира обществено и медийно този шанс, се посочва още в анализа.

Затварянето на БСП във вътрешнопартийни проблеми позволява на този етап относително успешно да се реализират целите на Георги Първанов - сближаване (увенчано с подписите за дълга) и търсене на максимален брой общи номинации, за да има основа за по-нататъшна интеграция след местния вот, смятат от Института.

Според тях юни се е оказал успешен за ДПС, което отново се е изявило като централен фактор в българската политика. След силното си „включване” в централния политически дебат със седемте точки ултиматум към кабинета, ПФ отново се връща на по-задни позиции, смятат анализаторите. Според тях „Атака” сякаш губи и част от радикално-опозиционния си имидж с поредица от гласувания или неучастия в гласувания в парламента.

Източник: БТА